Muayenehane Hekimlerinin Dikkatine !

27.11.2012

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından bütün İl Sağlık Müdürlüklerine gönderildiği anlaşılan yazıda, sağlık verilerinin kayıt altına alınması amacıyla Sağlık 2 Net sisteminin devreye alındığı, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının USVS 2.0 kapsamında yer alan verileri Sağlık Net 2 sistemine göndermelerinin zorunlu olduğu, muayenehanelerin de Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemine (ÇKSY) kaydedilmesi, tüm muayenehanelerin 1 Ocak 2013 tarihine kadar sisteme veri gönderimini yapmak üzere mevcut yazılımlarını Sağlık 2 Net sistemine entegre hale getirmeleri, henüz yazılımı olmayanların 1 Ocak 2013 tarihine kadar sisteme entegre bir yazılım temin etmelerinin sağlanması gerektiği bildirilmiştir.

 
Muayenehane hekimleri ile yapılan görüşmelerde, henüz bu şekilde bir tebligatın yapılmadığı anlaşılmıştır.
 
Sağlık 2 Net Sistemi, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkla ilgili istatistiki verileri toplamak amacıyla uygulanan bir bilgi işletim sistemidir. Bu sistem, hali hazırda bütün kamu kurum ve kuruluşları, aile hekimlikleri ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanmaktadır.   Sistem, MEDULA programı ile entegre şekilde uygulanmakta olup  sağlık kurum ve kuruluşları, günlük olarak Sağlık Bakanlığına istatistiki bilgileri bu sistem üzerinden aktarmaktadır.
 
Bu uygulamaya göre, sadece istatistiki bilgiler sisteme aktarılmakta, hastalarla ilgili kişisel veriler sistem üzerinden herhangi bir kurum veya kuruluşa aktarılmamaktadır.
 
Sağlık Bakanlığı’nın muayenehane hekimlerini Sağlık 2 Net programını satın almaya ve bu yazılımları muayenehanelerdeki bilgisayarlarına kurmaya zorlaması makul bir yaklaşım değildir.   Kişisel sağlık verilerinin Sağlık Bakanlığı ile paylaşılmasını içeren düzenlemenin hukuka aykırı olduğu Danıştay tarafından hüküm altına alınmıştır.
 
Oda’mız, konuyla ilgili olarak gerekli girişimlerini başlatmış olup süreç hakkında meslektaşlarımız ayrıca bilgilendirilecektir.
 
Kendisine tebligat yapılan meslektaşlarımızın Oda’mızı bilgilendirmesini, tebliğ edilecek belgeleri “yasal haklarımı saklı tutuyorum” şerhi ile birlikte tebliğ almalarını rica ederiz.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2958 kez okunmuştur.