İzmir Tabip Odası Başkanı Opr.Dr. Suat Kaptaner, döner sermaye ek ödemelerinin kesilmesi nedeniyle doktorların yüzde 100’e yakınının yıllık izinlerini kullanamadıklarını söyledi. Kaptaner, “Yıllık izin kullanan doktorun öbür ay cebinde beş kuruş para kalmıyor. Bu nasıl adalet?” diye isyan etti.
(25 Kasım 2012 Pazar 20:23 Medya Sağlık)
GÜVENLİK ŞİRKETİ ÇALIŞANLARI EĞİTİLMELİ
İzmir Tabip Odası Başkanı Opr.Dr. Suat Kaptaner, sağlıkta yaşanan sıkıntıları Medya Sağlık’a anlattı. Hekim ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin her geçen gün arttığını belirten Dr. Kaptaner, konuyu oda seçimlerinden sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüklerini bildirdi. Emniyet müdürlüğü yetkililerinin kendilerine, ‘Hastanedeki güvenlik görevlilerinin şiddet ve halkla ilişkiler konusunda eğitilmesi gerektiğini’ hatırlattığını belirten Kaptaner, “Güvenlikçilerin hasta ve yakınlarına yaklaşım, halkla ilişkiler konularında eğitilmesi lazım. Güvenlik görevlileri ile hasta veya yakınlarının tartışmasından gerilim artabiliyor. Güvenlik şirketleri ile ihaleleri yapılırken, ‘Hangi güvenlik şirketinin olduğu hastanede daha çok kavga olmuş’ diye bakılması lazım. Bir yerde sürekli kavga çıkması sağlıklı iletişim kurulamamasından kaynaklanıyor olabilir. Güvenlik şirketleri kendi elemanlarının hastalarla kurduğu ilişkiyi yükseltme çabası içerisinde olması lazım” dedi.
10 GÜN İZİNDE DÖNERİN ÜÇTE BİRİ KESİLİYOR
Doktorların en temel haklarından biri olan izin hakkını kullanamadığını belirten Kaptaner, “Doktorların yüzde 100’e yakını hakları olan ‘izin hakkını’ kullanmıyor, kullanamıyor. Neden? Döner sermaye ek ödemesi kesilmesin diye. Şimdi sen doktordan performans, güler yüz, kaliteli hizmet bekliyorsun. Ben dahil doktorlar yıllık izinlerini kullanamıyor. Kullanamıyorum çünkü param kesiliyor. Yıllık izin kullanan doktorun öbür ay cebinde beş kuruş para kalmıyor. İşçi statüsü kullanmadığı iznin parasını alıyor. Bu sadece para meselesi değil. 11 ay deli gibi çalışıyorsun. Memurlarda 10 yılın üzeri 30 gün yıllık izin, 10 gün mazeret izni var. Doktor ayağını bacağını kırdı mı geçmiş olsun, izin de gidiyor” dedi.
HİZMET HASTANELERİNDE DÖNER KESİLMİYOR
Hizmet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri arasında izin açısından eşitsizlikler yaşandığını kaydeden Kaptaner, şunları söyledi:
“Hizmet hastanesinde izin aldığında döner sermaye kesilmiyor, eğitim ve araştırma hastanesinde izin aldığında kesiliyor. Eğitim hastanesinin işi daha ağır, asistan, uzman eğitimi var, kongreye gitmen lazım. İki kongreye gittiğinde o ay döner sermaye alamıyorsun. Hizmet hastanesinde bu kesinti yok. Nasıl bir eşitsizlik bu. İzin alıyorsunuz, hastalanıyorsunuz, kongreye gidiyorsunuz döner sermaye ek ödemesi kesiliyor. Eğer döner sermaye ek ödemesini yapılan iş üzerinden ödüyorsanız, doktor 10 birimlik ameliyat yapıp kongreye gidebilmeli. Siz o ay 100 ameliyat da yapsanız o ay 10 gün izin kullandığınızda sizin paranızın üçte biri kesiliyor. Üç gün gelmedin, beş gün gelmedin ek ödemen kesiliyor”
BRANŞ DIŞI HİZMET VERİLİRKEN PROBLEM ÇIKARSA SİGORTA TAZMİNATI KARŞILAYACAK MI?
Hekimlerin yaptırdığı sorumluluk sigortasındaki sorunlardan da bahseden Kaptaner, şu bilgileri verdi:
“Geçici görevle arkadaşlar gidip acilde çalıştırılıyor. Sigorta şirketi sana branşına göre güvenceni veriyor. Tartışma konusu olan nokta şu. Ben kendi branşım dışında bir hizmet verirken, bir problem çıkarsa sigorta bunu karşılayacak mı? Nöroloji uzmanına yoğun bakımdaki hasta baktırılıyor. Oradaki bir hasta kaybedildiğinde sigorta doktorun ödeyeceği tazminatını karşılayacak mı? Özel sigortaların yaptığı bir hekimlik sigortası değil. Bu konuda yapılan sözleşmede çok açık değil. Sağlık Bakanlığı’na resmi yazı yazıp konunun aydınlatılmasını isteyeceğiz. Türkiye’de aile hekimi uygulanan her yerde doktorlar acilde kapı nöbeti tutuyor. Bir göz doktoru kafa kırığı olan bir hasta geliyor, sonra hastaya bir şey oluyor. Sigorta şirketi karşılayacak mı?”