29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMINDA ÇALIŞMA HAKKINDA

19.10.2012

 

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerimizce Oda’mıza yapılan başvurularda, bir kısım özel sağlık kurum ve kuruluşlarının, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında hekimleri çalışmaya zorladığı, gerekçe olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun provizyon verdiği bilgisi gösterilmektedir.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1. maddesine göre 29 Ekim günü ulusal bayramdır. Aynı kanunun 2. maddesinin son fıkrasına göre, 29 Ekim günü özel işyerlerinin de kapanması yasal bir zorunluluktur.
 
2429 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme genel nitelikte emredici bir hüküm olup bütün kamu kurumları ile birlikte özel işletmeleri bağlayıcı niteliktedir. Bu düzenleme ile diğer bayram ve genel tatil günlerinden ayrık bir düzenleme yapılarak kamu kurumları yanında özel işyerlerinin de kapanmasının zorunlu olduğu düzenlenmiştir.
 
2429 sayılı yasanın emredici düzenlemesi nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ayrık bir işlem yapması, özel sağlık kurum ve kuruluşlarını bütün birimleri ile hizmet vermeye zorlaması söz konusu olamayacağı gibi böyle bir zorlama da kanuna ve hukuka aykırıdır.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 29 Ekim günü provizyon vermesi, özel sağlık kurum ve kuruluşlarının bütün birimleri ile çalışması gerektiği şeklinde yorumlanamaz. Ayrıca, SGK’nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında hizmet vermeyen sağlık kurum ve kuruluşlarına yaptım uygulaması da söz konusu olamaz.
 
Ancak acil sağlık hizmetlerinin niteliği gereği devamlılık esas olup acil sağlık hizmetlerinin devamlılığının sağlanması için önlemlerin alınması bir gerekliliktir. Acil sağlık hizmetleri dışındaki hizmetlerin ise tatil edilmesi gerekmektedir.
 
Yukarıda yer verdiğimiz bilgiler çerçevesinde işlem yapılması ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında acil sağlık hizmetleri dışındaki çalışmaların tatil edilmesi için özel sağlık kurum ve kuruluşları mesul müdürlüklerine bir yazı gönderilmiştir.
 
Ayrıca, yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi için Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde girişimler başlatılmıştır.
 
İlgili yazı için tıklayınız…..
 
 İZMİR TABİP ODASI

 

Bu haber 1770 kez okunmuştur.