Uzman Hekimlere Acil Nöbeti Uygulaması

03.10.2012

 

Uzun süredir diğer illerimizdeki hastanelerde tartışma konusu olan “uzman hekimlerin acil serviste kapı nöbeti tutması” uygulaması Eylül ayı sonunda İzmir’de de gündeme gelmiştir.

Aile Hekimliği uygulaması sonucunda, birçok pratisyen hekim meslektaşımızın aile hekimliği uygulamasını tercih etmiş olması, Tam Gün Yasası uygulamaları sonucu birçok pratisyen meslektaşımızın kamudan emekli olması veya istifa etmesi sonucunda, İzmir’de pratisyen hekim ihtiyacı daha da gün yüzüne çıkmıştır.

İzmir ilçelerindeki acil servislerin hekim ihtiyacı uzun süredir merkezden yapılan geçici görevlendirmelerle sürdürülmeye çalışılmaktadır. Hastanelerin hekim ihtiyacı, bu kadrolara atama yapmak yerine geçici görevlendirmelerle karşılanmıştır.

Sonuçta, hastane acil servislerinde nöbet tutacak hekim sorunu daha da gün yüzüne çıkmıştır. Acil serviste nöbet tutacak pratisyen hekim bulamayan Sağlık Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, çözümü, uzman hekimlere acil serviste kapı nöbeti görevi vererek çözmeyi düşünmüştür.

Ödemiş Devlet Hastanesi ve Urla Devlet Hastanesinde, Ekim ayında uzman hekimlerin nöbet listeleri hazırlanmış ve uygulamanın başlaması planlanmıştır. Ancak uygulamanın başlayacağı gün, acil servislere pratisyen hekim görevlendirmesi yapıldığı için uygulama şimdilik kaldırılmıştır.

Mevzuatımızda, acil tıp uzmanlığı ayrı bir uzmanlık dalı olarak belirlenmiş, acil tıp uzmanı istihdamı mümkün olmayan birimlerde, acil servislerdeki hizmetlerin acil servis deneyimi ve eğitimi olan pratisyen hekimler tarafından yürütüleceği, uzmanlık gerektiren konularda ilgili dal uzmanının görüşüne başvurulacağı düzenlenmiştir.

Acil deneyimi ve eğitimi olmayan, yıllardır acil servislerde görev yapmamış uzman ve pratisyen hekimlerin, acil servislerde görevlendirilmesi, hem meslektaşlarımızın hukuki güvenliğini hem de hastaların sağlığını tehdit etmektedir.

Uygulamanın başlayacağı bildirilen Ödemiş Devlet Hastanesi ve Urla Devlet Hastanesinde görevli meslektaşlarımız, uygulamanın yanlışlığı ve hukuki sakıncaları konusunda bilgilendirilmiş ve Hukuk Büromuz tarafından hazırlanan dilekçelerimiz meslektaşlarımızla paylaşılmıştır. Uygulama şu an için kaldırılmış olmakla birlikte, benzer sorunun yaşanması halinde meslektaşlarımızın Oda’mız ile iletişime geçmesini dileriz.

İlçe Hastanelerimizdeki hekim ihtiyacının karşılanması öncelikli sorundur. Merkezden yapılan geçici görevlendirmelerle bu sorunun çözümü mümkün değildir. Bugüne kadar yaşananlar, bu uygulamanın doğru olmadığını göstermiştir. İzmir merkezde fazla sayıda pratisyen hekim olduğu iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle, İzmir merkez ve ilçe hastanelerindeki pratisyen hekim ihtiyacının karşılanması için bu kadroların il dışı atamaya açılması gerekmektedir.

Ayrıca, acil deneyimi ve eğitimi olmayan hekimlerin hizmet içi eğitime tabi tutulmadan acil servislerde görevlendirilmemesi gerekmektedir. Bu uygulama ile karşı karşıya kalan meslektaşlarımızın da Oda’mızı bilgilendirmesini rica ederiz.

 

İZMİR TABİP ODASI 

Bu haber 2092 kez okunmuştur.