BUGÜN 4 EYLÜL...

04.09.2012

 

 

Değerli meslektaşlarımız,

Bugün, Milli Mücadele’nin önemli dönüm noktalarından birisi olan 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin 93. Yıldönümü!
 
Öncelikle birer yurttaş ama aynı zamanda da birer hekim olarak bu anlamlı günde sizlere sesleniyoruz.
 
Sivas Kongresi’nde Cumhuriyet daha kurulmadan önce manda düşüncesiyle hesaplaşılmıştır. Bu hesaplaşmada önemli rol üstlenen Tıbbiyeli Hikmet biz hekimlerin göğsünü kabartan öncümüz olmuştur.
 
İstanbul Tıbbiyesi’ndeki arkadaşlarınca seçilen ve yol giderlerini denkleştirilen Tıbbiyeli Hikmet yokluklara ve yoksunluklara meydan okurcasına Sivas’ta Mustafa Kemal’e karşı şu sözleri yöneltmekten geri durmamıştır.
 
« Paşam, murahhası bulunduğum tıbbiyeliler beni buraya istiklâl davamızı başarma yolundaki mesaiye katılmak üzere gönderdiler, mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olurlarsa olsunlar şiddetle red ve takbih ederiz. Farz-ı mahal (örnek olarak), manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil vatan batırıcısı olarak adlandırır ve tel’in ederiz (lanetleriz). »”
 
Tıbbiyeli Hikmet’in bu sözlerine karşı Mustafa Kemal’den aldığı yanıt da çok anlamlıdır.
 
“« Arkadaşlar, gençliğe bakın; Türk millî bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin! Gençler, vatanın butun ümit ve istikbali size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır,’" diyerek Hikmet Bey’e donmüş ve "Evlat; müsterih ol. Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz, azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamiz tektir ve değişmez: Ya istiklal, ya ölüm! »”
 
4 Eylül 1919’da gerçekleştirilen Sivas Kongresi bizlerin ulus olarak yeniden doğuşunun yanı sıra “Tıbbiyelilik” kavramının da kendisini göstermesi bakımından biz hekimler için ayrıca önem taşımaktadır.
 
Ulusal bayramlarımızın yasaklandığı, hemen her gün vatan evlatlarımızın toprağa düşürüldüğü bugünlerde bu anlamlı günde başta Mustafa Kemal Atatürk ve Tıbbiyeli Hikmet olmak üzere bu vatanın kurtuluşuna, Cumhuriyet’in kuruluşuna ve devrimlerimizin yaşama geçirilmesine katkı koyan tüm şehit, gazi ve ölmüşlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliriz.
 
Saygılarımızla
 
İzmir Tabip Odası
 
Bu haber 2192 kez okunmuştur.