Değerli meslektaşlarımız,
02.11.2011 tarihinde yayınlanan 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bakanlığı ve sağlık sisteminin yapılanmasına ilişkin birçok düzenleme yapılmıştır.
Bu düzenlemelerden birisi de, özelde veya kamuda çalışan hekimlerin çalıştıkları sağlık kuruluşunun bulunduğu yerde ikamet etmesi zorunluluğuna ilişkindir. Düzenleme şu şekildedir.
"(1) Bakanlık, kamu ve özel bütün sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan sağlık personeli için görevli olduğu kuruluşun bulunduğu yerleşim yeri sınırları içinde ikamet etme mecburiyeti getirebilir. Bu mecburiyetin usûl ve esasları Bakanlıkça belirlenir."
Sağlık Bakanlığı, düzenlemenin uygulamasını göstermek üzere bir genelge yayınlamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından Valiliklere gönderilen 25.07.2012 tarihli, 2012/31 sayılı genelgede, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında hizmetlerin aksamadan yürütülmesi için sağlık personelinin ihtiyaç durumunda en kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşmasının gerektiği, bu nedenle ilgili personelin normal ulaşım şartlarında 30 dakika içinde sağlık kuruluşunda bulunmasını sağlayacak şekilde ikametlerinin sağlanması gerektiği, mülki idare amirlerinin eş durumu, sağlık mazereti sebebiyle ya da personelin ikameti için mesken bulunamadığı durumlarda sağlık hizmetinin aksamaması için gerekli tedbirleri almak kaydıyla bu süreyi ilgili kişinin ihtiyacını dikkate alarak belirleyebileceği düzenlenmiştir. ( İlgili genelge için tıklayınız...)
İzmir Tabip Odası olarak 663 sayılı KHK ile ilgili geçtiğimiz 2011 Kasım-Aralık aylarında İzmir ilinde 30 dolayında birimde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmiştik. Dikkatlerin daha çok Kamu Hastane Birliği’ne odaklandığı o süreçte yukarıda anımsattığımız maddeye de ısrarla vurgu yapmıştık. Subjektif yargı ve değerlendirmelere açık, aile birliğini tehdit etme potansiyeli taşıyan, ne sağlık hizmetini verenlere ne de bu hizmeti alanlara gerçek anlamda bir kazanım sağlaması olasılığı olmayan bu uygulamanın yaratabileceği sıkıntıları paylaşmıştık.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin genelge son derece belirsiz ve yuvarlak ifadeler içermektedir. Uygulamayı yapacak olanların yorumlarına açık olacak bu uygulamanın hekimler açısından yaratabileceği hak kayıplarının önemsenmesi gereğine inanıyoruz.
Söz konusu genelgenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması amacıyla İzmir Tabip Odası olarak konuyu yargıya taşıyacağımızı bildirir; gelişmeler konusunda siz değerli meslektaşlarımızın bilgilendirileceğini paylaşırız.
Saygılarımızla.
İzmir Tabip Odası