Hastanelerde ve Acillerde ''Tetanoz Aşısı''

02.08.2012

 Sayı: 12-2584-04                                                                                          İzmir, 02.08.2012

 
 
İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE;
 
 
 
Meslektaşlarımızdan aldığımız duyumlara göre; birçok hastanemizde ve acil servislerinde “Tetanoz Aşısı”nın bulunmadığı öğrenilmiştir. Olası risklere karşı en kısa sürede önlem alınacağı inancı ile durumu bilgilerinize sunarız.
 
Saygılarımızla.
 
 
 
Dr. Mete GÜZELANT
Genel Sekreter
Yönetim Kurulu Adına
 
 
 
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN KONUYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
 
 
SAĞLIK BAKANLIĞININ  GÖNDERDİĞİ YAZI
 
 
Sağlık Bakanlığına gönderdiğimiz yazı...
 
 
Sayı     : 11-2864-04                                                                                                  İzmir, 05.09.2012
 
 
 
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI
Refik Saydam Yerleşkesi G Blok K:1 Sıhhiye
Yenişehir / ANKARA
 
 
İlgi       : B.10.1.HSK.0.13.00.00 sayılı yazınız.
 
Öncelikle göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz.
 
Kurum olarak, özellikle halk sağlığını ilgilendiren durumlarda duyarlılığımızı sizlerle paylaşmak ve birlikte çözümler üretmek konusunda işbirliğine açık olduğumuzu bildirmek isteriz.
 
Td aşısı konusunda meslektaşlarımızdan gelen yakınmaları İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletmeyi önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gördük ve bir dilekçe ile bildirimde bulunduk. Doğaldır ki amacımız soruna çözüm bulmak için ilgili kurumu uyarmaktı.
 
Sizin de bildiğiniz gibi,  bir süredir kurumlar aşı gereksinimlerini ilaç depolarından satın alma yöntemi ile çözmektedir. Eldeki aşı sayısında, bazı dönemlerde sıkıntı yaşandığı meslektaşlarımız tarafından bize iletilmektedir. Bunda alım satım ve ihale işlemleri sürecinde yaşanan sorunlar ve bazen de aşının depoda bulunamaması etken olmaktadır.
 
Bu dönemlerde hastalara reçete yazılarak aşının –ki bu Td değil sadece Tetanoz aşısıdır- eczanelerden aldırılması ve bu yolla hastaya uygulanması yoluna gidilmektedir. Bu durumda ve özellikle de rapel uygulamasında sorunlar yaşanmaktadır.
 
Kurumunuz tarafından yapılan açıklamada aşı stokundan söz edilmektedir. Doğaldır ki bu sevindiricidir. Ancak verilen sayılarda, yıllar içinde, kurumların giderek azalan bir biçimde, Sağlık Bakanlığı depolarından daha az aşı elde ettiği dikkat çeken bir durumdur. Bu dışardan satın alma yönteminin giderek daha sık bir şekilde kullanıldığını göstermektedir. İşte aksamaların esas kaynağı da buradadır.
 
Dileğimiz,  aşı konusunda dönemsel de olsa hiçbir sıkıntının yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı olarak toplu alım yoluna gidilmesi, gerek aile hekimlerinin ve gerekse kurumların gereksinimlerinin bu yolla karşılanmasıdır. Ayrıca insan kaynaklı kuduz ve tetanoz immuglobulinlerinin, sağlık merkezlerinde daha çok ve yeterli miktarlarda bulundurulması konusunu da bilgilerinize sunarız.
 
Daha öncelikli dileğimiz ise ulusal bir aşı üretimine sahip olmak ve dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasıdır.
                     
Saygılarımızla,
 
 
Uzm. Dr. Mete GÜZELANT
Genel Sekreter
İzmir Tabip Odası
 
 
Bu haber 3708 kez okunmuştur.