GEÇİCİ SAĞLIK İSYANI!
İzmir Tabip Odası Başkanı Opr.Dr. Suat Kaptaner, Oda Genel Sekreteri Uzm.Dr. Mete Güzelant, SMD Temsilcisi Erkan Doğan, SMD üyeleri Nihal Işık, Ece Erceğiz, Figen Bican’ın sağlık gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Tam Gün ve Aile hekimliği sistemleri nedeniyle İzmir’de görevli pratisyen hekimlerin uzmanlaştığı alanlar dışındaki sağlık kuruluşlarına gönderildiğini, bir çok uzman doktorun ise kamu hastanelerinden istifa ettiğini söyledi. Örneğin kendisinin de görev yaptığı Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji uzmanı sayısının üçten ikiye düştüğünü, koroner yoğun bakımda görev yapan 5 hekimin dördünün başka hastanelere geçici görevle gönderildiğini söyledi. Hastanede yıllardır ultrason çeken ve bu konuda uzmanlaşmış bir pratisyen hekimin sağlık müdürlüğü tarafından bir ilçe devlet hastanesinin acil servisine gönderildiğini anlatan Güzelant, “Yıllardır ultrason yapmış bir doktorun bir acil serviste görevlendirilmesi acile gelecek hastalar için çok riskli bir durum. Çalıştığım hastanenin kardiyoloji yoğun bakım servisinde doktor yok. Hastalara sadece hemşireler bakıyor. Farklı branşlarda çalışan doktorlar, her gece dahiliye nöbeti tutuyor. Bu hekim kardiyoloji servisinden de sorumlu oluyor. Bir göz doktoru kardiyolojiden ne anlar? Ayrıca bu branşta bazı hastaları dakikalar içerisinden anjioyaya almanız gerekebilir. Buna kardiyoloji branşı dışındaki bir doktor nasıl karar verebilir” dedi.
“Doktor kadroları neden boş duruyor?”
Meslektaşlarının devamlı olarak İzmir’in farklı ilçelerindeki sağlık kuruluşlarında geçici görevle görevlendirildiğini, acil sertifikası olmayan doktorların acil servislerde görevlendirildiğini, boş kadrosu olan hastane ve birimlerdeki hizmetlerin kurum içi atama yoluyla karşılanması yerine devamlı olarak geçici görevlendirme ile giderilmeye çalışıldığını belirten Kaptaner, geçici görevlendirmedeki sorunların çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi. Konuyu İzmir Valisi Cahit Kıraç ile de görüştüklerini kaydeden Kaptaner, “Bakıyorsunuz doktor mehmet 5 Kere, doktor Suat ise 3 kere geçici görevlendirmeye gitmiş. İzmir ve ilçelerinde boş doktor kadroları var. Bu kadrolar neden boş. 2010 yılından beri İzmir’e kaç hekim atandı. Aynı sağlık kuruluşunda olup da gitmeyen doktor var mı?” dedi. Geçici görevlendirmelerde yaşanan sorunlar hakkında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne 22 Haziran tarihinden bir yazı gönderdiklerini belirten Kaptaner, müdürlüğün verdiği yanıtın hiç de tatmin edici olmadığını ifade etti. Kaptaner, “İzmir’e doktor istiyoruz. Bakanlık boş kadrolara atama yapsın. Boş kadrolar niye doldurulmuyor? Bir hastaneye doktor görevlendiriliyor. Başhekim o doktoru ihtiyacı doğrultusunda başka bir birimde görevlendiriyor. Bu zulüm ne zaman bitecek. Sağlık müdürlüğünün hangi hekimin hangi gerekçeyle hangi hastaneye gittiğini açıklamasını bekliyoruz. İki yıl üç yıl sonra bitecek mi. Sağlık bakanlığının bir öngörüsü var mı?” diye konuştu.
Şaka gibi, horlayan hasta 184’e şikayet edildi
Tam Gün Yasası nedeniyle bir çok kamu hastanesinde uzman ve asistan doktor sıkıntısı yaşandığını dile getiren Kaptaner, “Örneğin İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Servisi’nde şu an asistan doktor yok. 3.5 milyonluk şehrin en büyük hastanelerinden birinde beyin cerrahi asistan yok” dedi. Oda olarak hekime şiddet ile ilgili kısa film ve afişler hazırladıklarını kaydeden Kaptaner, “Ne bakanlık ne de sağlık müdürlüğü afiş ve filmlerimizi kullanmak istemedi. Hastalar her şeyi Alo 184’e şikayet ediyor. Tepecik hastanesinde bir hasta diğer hastayı horluyor diye 184’e şikayet ediyor. Bakanlık hastanenin gece nöbetçi şefini arıyor. Nöbetçi şef de horlayan hastayı görmeye geliyor. Şaka gibi. Aynı hastane hastalar tabaklar nemli geliyor diye 184’ü arıyor”
“Amacımız sorunları çözmek”
SMD İzmir Temsilcisi Erkan Doğan, sağlık çalışanlarının ve sektörün sorunlarını ve taleplerini dile getirmek amacıyla başlattıkları Yuvarlak Masa toplantılarına gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirterek, “Sağlık sektörü için emek veren, çaba harcayan tüm sivil toplum örgütleri, kamu ve özel sağlık kurumu yöneticileri ile görüşmeye hazırız. Amacımız sağlıktaki gerçekleri tüm şeffaflığı ile sağlık muhabirlerinin kaleminden anlatmak ve sorunların çözümüne bir nebze de olsa katkı sunmak” dedi.
Basın özetidir. Düzeltme yapılmadan yayınlanmıştır.