TTB Genel Kurulu öncesinde,8 Haziran 2012 günü Antalya'da Ege Bölge Tabip Odaları toplantısı yapılmıştır.Toplantının önemli gündem maddelerinden bir tanesi de TTB aidatları konusu olmuştur.Oda olarak, TTB aidatlarında yapılan artış oranının yüksek olduğunu,özellikle zorunlu üyeliğin olmadığı kamu kesiminde tepkilere ve istifalara yol açabileceğini, en azından psikolojik bir etki de yaratabilmek açısından aidatların 2012 yılı için,örneğin ,kamu kesiminde 100,diğerlerinde 185 tl civarında yeniden belirlenebileceğini,2013 yılı için konunun yeniden değerlendirilebileceğini, bu konunun Ege Bölgesi Odalarının ortak önerisi olarak Genel Kurula sunulmasını önerdik. Ancak yapılan tartışmalardan sonra,diğer odaların ortak kararı olarak,aidatların aynı kalması,ancak,2013 yılı için tek ve yüksek aidat uygulamasının ertelenmesi ve Bursa'da aile hekimlinin aidatları konusunda açılan davanın sonucuna göre 2013 yılı aidatları için yeniden değerlendirme yapılması kararı oyçokluğu ile alındı.
İzmir Tabip Odası olarak ayrıca, Genel Kurul'un yapılacagı Cumartesi günü,Genel Kurul'u temsilen katılmak isteyen delegelerden oluşan bir heyetin Anıt Kabir'i ziyaret etmesini önerdik.
TTB Genel Kurulu öncesinde İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, farklı iki aday listesinden seçilmiş Genel Kurul İzmir delegelerinin tümüne çağrı yaparak,ortak karar önerileri hazırlanması konusunun değerlendirilmesi için,bir toplantı planlamıştır.
13 Haziran 2012 günü yapılan toplantıya,Dr.Suat Kaptaner,Dr.Ruşen Aydın,Dr.Ertan Can,Dr.Can Ceylan, Dr.Namık Demir, Dr.Anıl Tamburoğlu, Dr.Ali Ağzıtemiz ve Dr.Ayşın Zeytinoğlu katılmışlardır.Yönetim Kurulu'nun önerileri tartışılmıştır.İki konuda ortak karar önerisi hazırlanması kabul edilmiştir. Bu konular “serbest hekimlik” ve “intörn hekimlerin hakları” olmuştur. Aidatlar konusunda ortak karar alınamamıştır.
1. ORTAK KARAR ÖNERİSİ:
TTB 62.BÜYÜK KONGRE
GENEL KURUL DİVAN BAŞKANLIĞI'NA
“Muayenehane,laboratuar ve genel olarak “serbest hekimlik”etkinliklerinin standartlarının TTB tarafından belirlenmesi, ruhsatlandırma ve denetiminin ise Tabip Odaları tarafından yapılması konusunda yasal değişikliklerin gerçekleştirilmesi doğrultusunda gerekli girişimlerde bulunmak üzere,TTB Merkez Konseyi'nin görevlendirilmesi için Genel Kurul kararı alınmasını öneriyoruz.”
Gerekçe: ”Serbest hekimlik” alanında Sağlık Bakanlığı kendisini tek yetkili görmektedir. Bakanlık bu yetkisini bugüne kadar niteliğin geliştirilmesi,bilimsel ölçütlerin yerleştirilmesi doğrultusunda kullanmamıştır.Adeta sürekli engelleyici ve siyasi hedefleri doğrultusunda kullanmıştır.Bakanlığın bürokratik yoğunluğu da engelleyici olmaktadır.
Örneğin,hekimlerin sertifikalarının (işyeri hekimliği sertifikası vb.)Bakanlık tarafından onay süreci 1.5 yılı bulmuştur.Dünyanın hemen bütün ülkelerinde,özellikle Batı'da,bu etkinlikler meslek örgütleri tarafından denetlenmektedir.
İzmir CHP milletvekili,odamız üyesi Prof. Dr.Hülya Güven'in çabaları,Ege Ü.Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kamil Kumanlıoğlu'nun katkılarıyla,TBMM gündemine gelen yasa tasarısına, adı geçenlerin de önerisiyle,Genel Kurul düzeyinde destek sağlanması için
ortak karar hazırlanmıştır.
2.ORTAK KARAR ÖNERİSİ
TTB 62.BÜYÜK KONGRE
GENEL KURUL DİVAN BAŞKANLIĞI'NA
“İntörn hekimler ile ilgili olarak:
1-İntörn hekim ve intörnlük döneminin tanımlanması
2-İntörnlerin çalışmalarının karşılığı olarak aylık”intörnlük ücreti” ödenmesi,bu ödemenin kurum bütçesi ve /veya döner sermayesi havuzundan karşılanması,
3-İntörnlerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler kapsamına alınması,
4-İntörnlerin ,zorunlu malpraktis sigorta kapsamına alınması ve sigorta ödemelerinin kurumca yapılmasına ilişkin ,TBMM'ye verilmiş bulunan kanun teklifinin yasalaşması doğrultusunda gerekli girişimlerde bulunulması konusunda TTB Merkez Konseyi'ne görev verilmesi için Genel Kurul kararı alınmasını öneriyoruz.”
Bu iki karar önerisi tarafımızdan Genel Kurulda “Kararlar Komisyonu”na iletilmek üzere Divan Başkanlığı'na verilmiştir. Ortaklaşılan her iki karar önerimiz,Genel Kurul'da 3. ve 15. kararlar olarak çok küçük değişikliklerle oybirliği ile kabul edilmiştir.
Üye aidatlarına ilişkin olarak yapılan tartışmalarda,İzmir'de Hekim Güçbirliği'nden seçilen delegelerinin düşüncesi olan, aidatların azaltılması önerisinin hemen hiçbir oda tarafından gündeme dahi getirilmediği izlenmiştir.Ağırlıklı olarak aidatların 2013 yılında üst orandan tek aidat olması tartışmaları yapılmıştır. Bu nedenle,İzmir'de Hekim Güçbirliği'nden seçilen delegeler olarak,en azından 2013 yılı sonuna kadar aidatların aynı kalması ve 2014 yılı için yeniden değerlendirme yapılması önerisini destekledik.Ancak 1 no'lu kararda görüleceği gibi ,2013 yılında aidatların aynı kalması ancak 2014 yılında aidatların üst orandan ve tek aidat olarak belirlenmesi çoğunluk kararı olarak kabul edildi.
Aile Hekimliği Kolu kurulması önerisi Genel Kurul'da tartışmalara yol açmıştır.Özellikle TTB Pratisyen Hekimlik Kolundan hekimlerin ayrı kol kurulmasına yoğun itirazlarına rağmen,İzmir Hekim Güçbirliği'nden seçilen delegelerinde desteği ile Aile hekimliği kolunun kurulmasına ilişkin 18 no'lu karar, çoğunluk kararı olarak belirlenmiştir. 25 no'lu karar,her TTB Genel Kurulu'nda olduğu gibi yine yoğun tartışmalara yol açmıştır.İzmir Hekim Güçbirliği'nden seçilen delegelerin karşı oy kullandığı bu karar çoğunluk kararı olarak kabul edilmiştir.
26 no'lu karar ise Genel Kurul salonunda çok az sayıda delegenin kaldığı saatlerde,salonda kalan delegelerin oybirliği ile kabul edilmiştir. Diğer oybirliği ile kabul edilen kararların tümü İzmir Hekim Güçbirliği'nden seçilen delegelerinde desteğini almıştır.
Genel Kurul sırasında, henüz TTB 2. Başkanı olan, Prof.Dr.Özdemir Aktan, odamız Başkanı'na, bir delege heyetinin Anıt Kabir'i ziyaret etmesini uygun gördüklerini ve katılmak isteyenlere duyurabileceğimizi belirtmiştir.İzmir,Antalya,