Sayı : 12- 12 Tarih: 28. 03. 2012
11 İŞÇİNİN YANARAK ÖLDÜĞÜ ŞANTİYE’DE RİSK ANALİZİ ÇALIŞMASINI SANAL OLARAK YAPTIK;
SONUÇ; BU ÇALIŞMA DAHA ÖNCE YAPILSAYDI ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİRDİ
11 Mart 2012 günü, İstanbul Esenyurt'ta bir AVM inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandıkları 3 çadırda yangın çıkması ve 11 işçinin yanarak hayatını kaybetmesi ülkemizde yeniden işçi sağlığı iş güvenliği uygulamalarını gözden geçirmemize yol açtı.
İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri hekimliği Komisyonu olarak 11 işçinin yanarak öldüğü Esenyurt AVM şantiyesindeki çadırlarda daha önce yapılmayanı yaptık. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en önemli çalışmalardan biri olan risk analizi çalışmasını sanal olarak yaparak tehlikeleri ve yapılması gerekenleri teknik olarak listeledik.
Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız; risk analizi çalışmasıyla iş kazalarının nasıl önlenebileceğini yaşanan bu acı olay üzerinde somut olarak gösterebilmektir. Eğer bu çalışma Esenyurt AVM şantiyesinde yapılmış olsaydı ve analiz sonuçlarına göre işveren düzeltici- önleyici faaliyetlerini yapsaydı bu kaza yaşanmayacaktı.
Kamuoyunu risk analizi konusunda bilgilendirmek için bu çalışmayı sunuyoruz.
Risk analizi ekibini nasıl oluştırduk ?, Çalışmayı nasıl yaptık ?
Bir iş güvenliği uzmanı, bir işyeri hekimi ve şantiye sorumlusu olarak belirlediğimiz bir kişi ile risk analizi ekibi oluşturduk. Ekip olarak yangının olduğu şantiyeyi ayrıntısıyla inceleyerek paysaları (çadırları) yangın öncesi sanal olarak birlikte dolaştık ve tehlikeleri teknik olarak belirledik, risk puanlamasını yaptık. (ekte)
Risk analizi çalışmasının amacı nedir ?
Risk Analizi çalışmalarının amacı işletme içinde meslek hastalıklarına veya iş kazalarına sebep olacak tehlikeleri bulmak, bu tehlikelerin riskli hallere dönüşmemesi için sorumluluk tayin etmek ve belli süreler dahilinde bu tehlikeleri ortadan kaldıracak veya tehlikelerin gerçekleşme olasılıklarını azaltıcı düzenleyici, önleyici faaliyetleri başlatmaktır.
Risk analizi çalışmasında puanlama nasıl yapıldı ?
Yapılan risk analizi çalışmasında seçilen metoda göre, tespit edilen riskler, yaratacakları risk sonuç derecesi ve olasılıklara göre puanlanmıştır. Örneğin elektrik tesisatından kaynaklı yangın tehlikesinde risk sonuç derecesi 5 üzerinden 5 olarak değerlendirilmiş (yaşanırsa sonucunda birden fazla ölüm, sürekli iş göremezlik ve/veya eski haline döndürülemeyen çevre sonuç derecesi), gerçekleşme olasılığı ise 5 üzerinden 3 (ayda veya 3 ayda bir olması muhtemel olasılık) olarak değerlendirilerek “risk puanı” 15 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre 1-6 arası risk puanı kabul edilebilir risk, 8-12 arası mümkün olduğunca erken müdahale edilmesi gereken risk, 15-25 arası risk derhal müdahale edilmesi gereken riskler olarak değerlendirilir. Özellikle yüksek puanlı riskler iş ortamında yapılacak risk analizlerinde tespit edilip gerekli önlemler acilen alınmalı veya risk tamamen tehlikeye dönüşmeden bertaraf edilmelidir.
Bu çalışmada (Esenyurt AVM) faaliyete göre risk puanları 15- 20 arası değişmektedir. (çalışmada kırmızı renkte gösterilmiştir) . Buna göre gerekli önlemler acilen alınmalı veya risk tamamen tehlikeye dönüşmeden bertaraf edilmelidir sonucu çıkmaktadır.
Bu ölümlerin sorumluları:
· Başta işveren olmak üzere,
· İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanını yıllardır denetimsiz bırakan, bu alanda çalışan meslek örgütlerinin etkinliğini kaldırmaya çalışan, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanına bilimsel esaslarla yaklaşmayan ve alandaki hizmetleri taşeronlaştırmaya çalışan siyasi iktidarlardır.
İş kazalarının kader olmadığını ve önlenebilir olduğunu anlamak ve bu anlayışı tüm çalışan kesimlere ve kamuoyuna anlatmak görevimizdir.
İZMİR TABİP ODASI
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONU