HEKİME ŞİDDETE HAYIR!

08.03.2012

 Sayı : 12- 09                                                                           Tarih: 07. 03. 2012

                                                                                
HEKİME ŞİDDETE HAYIR!
Değerli basın mensupları,
Ne yazık ki bir kez daha hekimlere yönelen şiddet nedeniyle karşınızdayız. Öncekilerde olduğu gibi bu olayda da ‘’ne olmuş, neden olmuş’’ demeden bu kutsal mesleği özveriyle yerine getirme çabasından başka niyeti olmayan biz hekimlere kalkan elleri şiddetle kınıyoruz.
Her zaman olduğu gibi bu kez de ‘’hekimlerin neden olmadığı’’ bir sonuçla karşı karşıya olduğumuzun altını çizmek istiyoruz. Biliyoruz ki, nedensellik ilişkisi kurulmadıkça, nedenler algılanmadıkça önümüzdeki süreçte de bu tür kınama açıklamaları ile sizlere ve aracılığınızla da kamuoyuna seslenmeyi sürdüreceğiz.
Bu kurumda iki gün önce yaşanan menfur saldırganlığın hasta-hekim arasındaki olumsuz iletişimden kaynaklanmış tekil bir olgu olmadığının iyi bilinmesini istiyoruz. Sorun, sistemden kaynaklanmaktadır. Kuşkusuz birileri, başkalarına ‘’gidin de bu doktorlara, hemşirelere ya da diğer sağlık çalışanlarına hadlerini bildirin’’  demiyor. Ancak,  bu tür olaylara davetiye çıkartıldığı da artık kuşku götürmez bir gerçektir.
Bu olayları yaşamamızın nedenleri, kutsal hekimliğin beyazına sıçratılan kara lekelerdir. Hasta-hekim ilişkisinden parayı çıkartacaklarını söyleyenler, söylemlerinin tersine, parayı sağlık ortamında aklınıza gelebilecek her yere taşımışlardır.
Ayrıca, sayılarla yaldızlanmış sağlık verileri hem hizmetin hem de sağlıkta kullanılan araç ve gerecin kalitesini diplere çekmiştir.
Bütünsel olmayan, toplumun eksiksiz tüm bireylerini kapsamayan sözde sağlık hizmeti aynı zamanda parayla alınır satılır hale getirilmiş ve kalitesi de kabul edilebilir olmaktan çıkartılmıştır. Bu durum,  yurttaşlarımızın sinirlerini bozmuş,  gerginliğini artırmıştır.   
Değerli yurttaşlar,
Bunca olumsuzluktan sonra sizlerin gerginliğine ve öfkesine şaşırmıyoruz.  Öfkenizde ve tepkinizde haklı olmakla birlikte bize göre bir yanlışınız vardır!  Hem tepki gösterme biçiminiz hem de tepkinizi yönelttiğiniz adres yanlıştır.
Bu ülkede yaşayan hiç bir yurttaş kızdığı, öfkelendiği ya da tepki göstermek istediği kişi ya da kuruma  karşı şiddet sergilememelidir.
Değerli yurttaşlar,
Size “Paran Kadar Sağlık”, “Kalitesiz Sağlık”, “Kapsamsız Sağlık” olarak dönen sözde hizmete en az sizler kadar biz hekimler de karşıyız. Çünkü, çok iyi biliyoruz ki günün birinde hekim de olsak biz de hastalanacağız. O gün geldiğinde yıllarca prim ödediğimiz sağlık güvencemizin bizi korumasız bırakmasını  istemiyoruz.
Size hatırlatmak isteriz ki bu yanlışlıkların ve kabul edilemez olan durumun sorumluları, bu hizmeti tüm olumsuzluklara karşın verme çabası içinde olan biz hekimler değiliz. Sizi öfkelendirenler, genelde ülkemizi, özelde sağlık ortamını yönetenlerdir.
Bu nedenle bize yönelttiğiniz kem sözlerinizi, yumruklarınızı, tekme ve tokatlarınızı kabul etmiyoruz. Bu türden kabul edilemez saldırganlıklar az sayıda yurttaşımızdan kaynaklanmaktadır.  Yine de iki elimizin onların yakasında olacağının ve adli düzlemde kendileriyle mücadeleyi sonuna dek sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.
 
 
İZMİR TABİP ODASI                     İZMİR TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU                       ASİSTAN HEKİM KOMİSYONU
 
 
 
 
Bu haber 2152 kez okunmuştur.