Özelde Çalışan Meslektaşlarımızın Sözleşmeleri

05.03.2012

 Değerli meslektaşlarımız,

 
Son yıllarda sağlık ortamında yaşamakta olduğumuz değişiklikler sonrasında hekimlikte özel sağlık kuruluşlarının payı giderek artmıştır. Özel alanda da,  hekimlerin mesleklerini serbestçe yürüttükleri muayenehanelerin payı azalırken; özel hastane, tıp merkezi, dal merkezi gibi kurumların oranı belirgin şekilde artmıştır.
 
Bu değişiklikler sonucunda, hekimler özel sağlık kuruluşlarının çalışanı haline gelmiş, bağımlı çalışma ortaya çıkmıştır.
 
Bu dönüşümün doğal sonucu olarak hekimlerin kendilerini çalıştıranlarla ihtilafa düşmesi olgularında da belirgin bir artış görülmektedir.
 
Özel sağlık sektöründe çalışan hekimler ile işverenler arasındaki ilişki, İş Kanunu hükümlerine göre şekillenmekte ve uyuşmazlıkların çözümünde İş Kanunu hükümleri geçerli olmaktadır.
 
Hekimler ile işveren arasında çalışma ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda gerek Oda’mız yönetimi gerekse de Hukuk Büromuz aracılığı ile hekimlerin sorunlarına çözüm üretme çabası içindeyiz.
 
Oda’mıza yapılan başvurular ve pratikte yaşanan sorunlar göstermektedir ki;  meslektaşlarımız ile işveren arasında düzenlenen iş sözleşmelerinin önemli bir bölümü hekimlerin özlük haklarını korumaktan uzaktır. Özellikle, İl Sağlık Müdürlükleri ve SGK’ya verilmek üzere hazırlanan matbu iş sözleşmeleri hekimlerin özlük haklarını korumamaktadır.
 
Hekimlerle işveren arasında uyuşmazlık yaşanmaması ve uyuşmazlık yaşanmış ise de bu uyuşmazlığın çözümü açısından “iş sözleşmeleri” önem taşımaktadır.
 
İşe başlama tarihi; aylık net ücret; ücretin ödenme zamanı ve şekli; izinler;  ücretin belirlenme şekli ( sabit, prim, sabit+prim usulü); sözleşmenin fesih koşulları, şekli ve süresi, tazminat gibi temel unsurların sözleşmede yer alması uyuşmazlıkların çözümü ve meslektaşlarımızın haklarının korunması açısından önemlidir.
 
Özel alanda çalışacak meslektaşlarımızın Odamıza başvurarak “iş sözleşmelerini” temin etmesini ve bu sözleşmeyi tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. 
 
Özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan veya çalışacak olan meslektaşlarımıza bu durumu bir kez daha anımsatırken; başka alanlarda olduğu gibi bu alandaki soru ve sorunlarınızı da bizlerle paylaşabileceğinizi bir kez daha hatırlatırız.
 
Saygılarımızla
 
 
Not   : Özelde çalışan hekimlerin sözleşmelerinin Oda’mız onayından geçtikten sonra üyelik belgesi düzenlenmesi yönünde çalışmalarımız devam etmekte olup bu konu hakkında ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.  

İzmir Tabip Odası
Bu haber 2488 kez okunmuştur.