Tıbbiyeliler Köylerde

28.02.2012

METE KIZIK

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu (DEÜADT), "Tıbbiyeliler Aydınlanma Projesi" kapsamında, Köy Enstitüleri ruhu ile çalışıyor. Topluluk, Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndaki "Tıbbiye geleneğini" yaşatarak, belirledikleri köy okullarında "Aydınlanma Kütüphanesi" kuruyorlar, sağlık, tarih eğitimi veriyorlar.

Topluluk, bu kapsamdaki etkinliklerinin ilkini geçen hafta Ödemiş Üçkonak köyünde gerçekleştirdi.

Projeyi uygulayan tıp fakültesi öğrencileri, bu birlikteliklerini, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda ilerleyen; kendine rehber olarak ilim ve fenni alan; şifa dağıtmak için gerektiğinde dağ ova bayır gezebilecek; yüreği memleket aşkıyla atan hekim adaylarıyız biz. Bir hayalimiz var bizim. Memleketimizde aydınlık ışığı girmeyen tek hane kalmasın" diye açıklıyorlar.

Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızda ki " Tıbbıye Kültürü" nü sürdürmeye karar vermişler geleceğin hekimleri. Yoğun ders proğramlarının yanın da diğer üniversite bölümlerini de kapsayacak bir proje yaratmışlar adını da " Aydınlanma Projesi" koymuşlar. Bu amaçla belirledikleri köylere adeta ışık oluyorlar. Köy okuluna "Aydınlanma Kütüphanesi " kuruyorlar. Akran eğitimi ve sosyal etkinlik başlığında mesleki tanıtım semineriyle köy çoçuklarına belki de ileride seçecekleri mesleklerini tanıtıyorlar. "Tarih Okulu" başlığıyla, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı konulu sunum ve ardından film gösterimi saati geliyor. Sağlık Eğitimi bölümünde de temizlik, el yıkama diş fırçalama , ergenlik, sigara, uyuşturucu ve kanser konulu eğitimler yer alıyor. Eğitimlerin ardından mini konser köy çocuklarını bekliyor. Bununla da kalmıyorlar Bu etkinliklerden sonra "Halk Aydınlanması" toplantısında köylülere uzmanların verdiği sohbet toplantıları başlıyor. Aile planlaması ve korunma yöntemleri (kadın-erkekler için ayrı ayrı), kendi kendine meme muayenesi, uzman veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen hayvan sağlığı toplantısı, ziraat fakültesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen tarım sohbeti ve bilgilendirmesi de yer alıyor.
 
Cumhuriyet Ege -29.02.2011
Bu haber 1933 kez okunmuştur.