İmeceye Çağrı

18.01.2012

Değerli meslektaşlarımız,

EÜTF Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr Çağatay ÜSTÜN sizleri imeceye çağırıyor. Sizlere iletmemiz için bizimle paylaşmış olduğu yazıyı bilginize sunuyoruz. Bu gibi yararlı bir girişime aracılık etmekten ve elimizden gelen katkıyı koymaktan onur ve kıvanç duyacağız.
 
Saygılarımızla

İzmir Tabip Odası
 
Ülkemizdeki Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dallarının kendi bünyelerindeki eski eser ve kitapların belli bir arşiv sistemi ile düzenlendiğini ve kimilerinde oluşturulmuş tıbbi eserler koleksiyonlarının varlığını biliyoruz. Bu anlamda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı halen mevcut olan ve uzun bir süredir belli bir sistem dahilinde sınıflandırılmamış kütüphanesini yenilemeye, eski ve tarihi değeri olan tıp kitaplarını ciltlendirerek korumak ve tarih, felsefe, etik, tıp tarihi gibi özgün konularda yeni eserleri de içinde barındıran yepyeni bir düzene kavuşmak amacıyla bir proje üzerinde çalışmaktadır.
 
Proje sorumlusu Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün bu sayede Ege Bölgesindeki tüm tıp fakülteleri içerisinde ilk kez böylesine önemli bir çalışmanın yapılacağını ve bunun da örnek teşkil edebilecek düzeyde olduğunu vurgulamaktadır. Doç. Dr. Üstün'ün yorumları şöyle: "Tıp Fakültesi ya da hastane gibi her kurumun kendi tarihine ve tıbba ilişkin verileri mutlaka saklaaması, arşivlemesi ve eğer yer ayrılabiliyorsa bunları sergilemesi gerekmektedir. Kimi zaman tek bir tıp müzesi içinde bunların toplanması ifade ediliyorsa da imkansızlıklar ve alt yapı noksanlıklar nedeniyle bir zaman sonra bu müzelerin işlev dışı kalmasından endişe ediyorum.
 
Her yıl Ege Üinversitesi Tıp Fakültesine girmeye hak kazanan öğrencilerimize tıbbın tarihine ilişkin bir görsel sunum alanı oluşturmak zorunda olduğumuzu bizzat öğrencilerin merakından ve ilgilerinden fark ediyoruz. Sonuçta genç Tıbbiyelilerin böyle bir hizmetten yararlanabilmeleri için anabilim dalımıza ulaşabilme kolaylığı da söz konusu. Onlara bunu sağlayabilmek ve yeniden düzenleyeceğimiz kütüphanemizden faydalanmalarına olanak tanımak akademik bir görevimiz. Sadece tıp öğrencileri değil, tüm aktif çalışan veya emekli olmuş hekim, hemşire ve paramedikal grupların da projemiz tamamlanırsa buradan faydalanmaları mümkün olacaktır.            
 
Proje kapsamında Doç. Dr. Çağatay Üstün uzun yıllara dayalı olarak topladığı eski tıp materyalleri ve aletlerini de oluşturulacak sergi alanlarında koleksiyon kapsamında değerlendirilmesi ve sergilenmesi için bağışlyacağını açıklamıştır. 
Kısa sürede tamamlanması arzulanan bu proje için tüm meslektaşlarımızın ellerinde mevcut ise eski tıp aletlerine ilişkin materyalleri, ilaç veya tıbbi ürünleri ya da kutularını gönül rahatlığı ile bu projede değerlendirmelerini öneriyoruz. Yapılacak bağışlarda koleksiyonda yer alması kesinleşecek materyalleri bağışlayanların isimleri bir liste halinde proje sonunda sergi alanı girişinde yazılı olarak belirtilecektir. İzmir Tabip Odası Yönetimi bu anlamlı ve kapsamlı çalışmaya gerekli desteği vermeye hazırdır.
 
Ön başvuru: İzmir Tabip Odası: 232 463 11 33
Bu haber 1866 kez okunmuştur.