TTB' yi Kınıyoruz !

01.11.2011

 Değerli meslektaşlarımız,

29 Ekim bu ülkenin “en büyük bayramı”dır!

Terör saldırıları ve Van Depremi nedeniyle acılara boğulduğumuz günlere rastlayan bu yılki 29 Ekim kutlamaları bir genelge ile iptal edilmiştir. Bu kararı başka bir tartışmanın konusu olarak görüyoruz. Ancak, bu iptal kararının Cumhuriyet Bayramı’nı anımsamaya engel olmadığı da açıktır.

Çatı örgütümüz TTB ne yazık ki Cumhuriyet Bayramı’nı anımsamayanlar kervanındaki yerini almıştır!

Cumhuriyet’e ve onun yaşamımıza soktuğu değerlere saygısızlık ve duyarsızlık olarak algıladığımız bu kabul edilemez durumu TTB Merkez Konseyi’ne yazdığımız bir mektupla kınamış bulunuyoruz.

Her ne kadar iki kurum arasındaki bir yazışma gibi görünse de söz konusu mektubu siz değerli üyelerimizle paylaşmayı da görev sayıyoruz.

Saygılarımızla

İzmir Tabip Odası

----------------------------------------------------------------------------------

Sayı    : 11–4000-01                                                                  İzmir, 31.10.2011

 

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

MERKEZ KONSEYİ BAŞKANLIĞI

ANKARA


Çatı örgütümüzün değerli yöneticileri, 

Size yazılmış olan bu mektubun içeriği kamuoyunu da yakından ilgilendirmektedir. Dolayısı ile kamuoyu ile de paylaşılacaktır.

Ülkemiz son günlerde acılı günler yaşamaktadır. Şehitlerimizin acısı henüz hafiflememişken Van Depremi ile sarsıldık. Akıl ve bilimin egemen olmadığı her coğrafyada yaşananlar Van’da da tüm yakıcılığı ile kendini gösterdi. “Ağlama sırası onlarda!” diyen karanlık kafalılar ve deprem ortamında bile silahlı saldırılarını sürdüren ya da yardımların örgütlenmesinde bile etnik ayrımcılıktan vazgeçmeyen bölücüler bir yana bırakıldığında Türk halkı bu felaket karşısında soylu bir duruş göstermektedir. Bunca olumsuzluk karşısında belki de tek tesellimiz olmaktadır bu dayanışma örneği.

Depremin olduğu günden bu yana biz de İzmir Tabip Odası olarak Van Tabip Odası ile yakın bir iletişim ve işbirliği içinde olmaya çabalıyoruz. Gönüllü olarak deprem bölgesine gitmek isteyen meslektaşlarımızın bu özverilerinin olabildiğince verimli olması için yöreye yönelik görevlendirmeler konusunda resmi yetkililer ile eşgüdüm içinde olmayı önemsiyoruz.

Bu acılı ortam fırsat bilinerek Başbakanlık Genelgesi ile Cumhuriyet Bayramı kutlamaları “iptal” edilmiştir. Her ne kadar iptal sözcüğü kullanılsa da yapılanın adı “yasaklama”dır. Bu etki halkın tepkisine yol açmıştır. Yönetenlerimizin kutlamaktan kaçındığı en büyük bayram gerçek sahibi olan halk tarafından kutlanmıştır. İlimiz İzmir’de inadına Cumhuriyet Bayramı diyen kitlelerin sabahtan başlayarak gece saatlerine dek süren sahiplenmesi bu kararı alanlara en güzel yanıt olmuştur. Bu sahiplenmenin yurt çapında da üst düzeyde olduğunu kitle iletişim organlarının haberlerinden öğrenmekteyiz.

Tam da bu noktada çatı örgütümüz TTB’nin Cumhuriyet Bayramı konusunda dil ucuyla da olsa kutlamada bulunmaması hoş görebileceğimiz türden bir hata değildir.

Bildiğinizden kuşkumuz yok ama bir kez daha anımsatmakta da sakınca yok diye düşünmekteyiz. Her ne kadar farklı siyasi görüşlere sahip olsanız da, bu davranışınızla Türk hekimlerinin temsilcisi olduğu gerçeğini göz ardı ettiğiniz düşüncesindeyiz. Osmanlı’nın son döneminden başlayarak Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet’in kuruluşu ve Devrimler sürecinde Türk hekimlerinin üstlendiği görev ve sorumlulukların farkında olmamanız düşünülemeyeceğine göre; Cumhuriyet Bayramı konusunda “yasakçı” anlayışla örtüşen tutumunuz anlaşılır gibi değildir.

Sizin de katılacağınız gibi Cumhuriyet farklı görüş ve düşüncelerin varlığını sürdürmesi bağlamında vazgeçilmez bir ortamdır. Bu nedenle biri birine benzemeyen düşüncelere sahip kişi ve kurumların vazgeçilmezidir Cumhuriyet.

Sizlerin bir çift söz ile kutlamaktan kaçındığınız en büyük bayramımıza ilişkin kabul edilemez tutumunuz, üyelerimizin gözünden kaçmamış ve tepkileri bizlere ulaşmıştır.

Cumhuriyet Bayramı ve o Cumhuriyet’in temsil ettiği değerler konusundaki duyarsız ve yakışıksız tutumunuzu kınadığımızı bildirerek sizlerin kaçındığı kutlama ile sözlerimize son veriyoruz.

Geçmiş Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!

Saygılarımızla,

                                                               

Op. Dr. M. Ceyhun BALCI

Genel Sekreter                                                                                                                      

İzmir Tabip Odası                                                                                                                     

 

Bu haber 2201 kez okunmuştur.