DAHA FAZLA İNCİTİLMEK İSTEMİYORUZ!

19.10.2011

 

Bu açıklamayla aşağıda imzası bulunan kurumların üyelerinin ortak tepkisini dile getirmiş oluyoruz!

Sağlık ortamımız her geçen gün ticarileştirilmekte ve buna bağlı olarak da acımasızlaşmaktadır.

Son olarak, aile hekimliğinin de paralı alan yapılması tasarlanmakta bununla da yetinilmeyerek acil servislerin bile paralılaştırılması düşüncesi kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Adeta paran kadar sağlıklı kal, paran kadar yaşa anlayışı topluma dayatılmaktadır.

Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları bu olumsuz ortamda günah keçisi yapılmak istenmekte ve boy hedefi olmaları için gereken ne varsa yapılmaktadır.

Bu önceden tasarlı anlayışın son ürünü kendisini İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenleyicisi olduğu “Malpraktis” konulu etkinliğin tanıtım afişinde göstermektedir. Burada yer alan kadın sağlık çalışanı görüntüsü “yüz kızartıcı” suç işlemiş bir insan manzarasını çağrıştırmaktadır. Bu yorum kesinlikle yalnızca aşağıda imzası yer alan örgütlerin yönetim kadrolarına ait değildir. Bu konuyla ilgili olarak son günlerde bizlere yansıyan ve üyelerimizin tepkilerini içeren geri bildirimlerden yola çıkarak bu konudaki algının çok daha yığınsal olduğunu söyleyebilmekteyiz.

Söz konusu görselin inciticiliğinin yanı sıra bizlere yönelik şiddete davetiye  çıkartacağından da kaygı duymaktayız.

Toplumu ezen, onları paraları kadar sağlığa mahkûm eden sisteme ilişkin olumsuzlukları üstlenmek istemeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerini hekimleri ve sağlık çalışanlarını aşağılama, incitme ve boy hedefi durumuna getirme kötü alışkanlığından vazgeçmeye çağırıyoruz!

Malpraktis etkinliği tanıtım afişinde yer alan sağlıkçı görselinin bizleri fazlasıyla incittiğini, aşağıladığını ve toplum nezdindeki saygınlığımızı yaraladığını düşünüyoruz!          

Bu olumsuz durumu aşağıda imzası bulunan örgütler olarak tüm üyelerimiz adına kınıyor; bu türden olumsuzluların yinelenmemesi adına yetkilileri özenli olmaya çağırıyoruz!

Yetkililerimizi uyarıyoruz!

Her türlü olumsuz koşula rağmen sağlık hizmetleri bu alanın öznesi olan biz sağlık çalışanlarının özverisiyle verilmektedir.

Bizi kaybederseniz, kaybedenin siz olacağını hiç aklınızdan çıkartmamanızı dileriz!

Saygılarımızla

 

İZMİR TABİP ODASI                               

GENEL SAĞLIK-İŞ SENDİKASI

TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ (THD) İZMİR ŞUBESİ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konu İle İlgili İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne Gönderilen Yazı : 

 

Sayı :11-3794 -03                                                                                         İzmir, 19.10.2011

 

 

Sayın

Op. Dr. Mehmet ÖZKAN

İzmir İl Sağlık Müdürü

 

Değerli Meslektaşımız,

20 Ekim 2011 günü gerçekleştirilmesi planlanan ve kurumunuzun da düzenleyicileri arasında olduğu “Malpraktis” konulu etkinliğin afişlerinde yer alan görsele ilişkin olarak, üyelerimizden yoğun bir geri bildirim almakta olduğumuzu sizlerle de paylaşmayı gerekli gördük. Afişte yer alan hekim görüntüsü üyelerimizi fazlasıyla rahatsız etmiş görünmektedir.

Bizleri arayarak tepkilerini ileten üyelerimizce de altı çizildiği gibi görselde yer alan kadın doktor görüntüsü, yüz kızartıcı bir suç işlemiş ya da böylesi bir suçlamayla karşı karşıya kalmış birey izlenimi uyandırmaktadır.

Malpraktis adı altında hekimlerin önüne konan ve artık hekimlere ve hekimliğe karşı psikolojik savaş aygıtına dönüştürülen bu konunun seçilen görselin de etkisi ile incitici bir boyut kazanması biz hekimleri rahatsız etmiştir.

Hekimlerin yasal sorumluluklarına ilişkin bilgilendirici etkinliklerin gerekliliği konusunda bizler de sizlerle aynı görüşteyiz. Odamızın son yıllarda bu konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği ya da gerçekleşmesine destek verdiği çeşitli faaliyetler bu düşüncemizi doğrular niteliktedir.

Ancak, bu son derece gerekli etkinliklerin tanıtımı amacıyla hazırlanan ve seçilirken gereken özenin gösterilmediği anlaşılan kimi görsel unsurlarla biz hekimlerin incitilmesi ve rahatsız edilmesi de bir o kadar yersiz ve gereksizdir inancındayız.

Bu vesileyle üyelerimizin konuya ilişkin tepkilerini sizlerle paylaşır; hiç olmazsa bundan sonraki etkinliklerde altını çizdiğimiz noktanın göz önünde bulundurulmasını dileriz.

 

Saygılarımızla.
 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Op. Dr. M. Ceyhun BALCI

Genel Sekreter                                                                                                                                                   İzmir Tabip Odası

 

 

 

 

Bu haber 1767 kez okunmuştur.