ZMSS (Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası)'ye İlişkin Önemli Duyuru!

21.07.2011

Değerli meslektaşlarımız,
 
30 Temmuz 2011'de ZMSS (Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası) poliçelerinin önemli bölümünün geçerlilik süresi dolmaktadır. 2011-2012 dönemi için yeniden poliçe yaptırılması gerekmektedir.
 
Yasa ile düzenlenmiş bu zorunluluğun ayrıntıları ve uygulama koşulları konuya ilişkin yayımlanan tebliğlerle belirlenmektedir.

Bu yılki tebliğin geçtiğimiz yılkine göre getridiği yenilikler şu şekilde özetlenebilir :

1. Her bir olay için azami teminat tutarı geçen yıl 300.000 TL iken bu tutar 400.000 TL'ye yükseltilmiştir.

2. Bu yılki tebliğ ile getirilen bir başka yenilik de olay sayısından bağımsız olarak ödenecek tazminat tutarının 1.800.000 TL ile sınırlandırılmış olmasıdır.

3. Kısaca "hasarsızlık" indirimi olarak da tanımlanan durumun uygulanması için tazminat ödemesinin gerçekleşmemiş olmasının yanı sıra poliçe sahibi hekimin herhangi bir ihbarda bulunmamış olması koşulu da eklenmiştir. Başka deyişle, sonuçlanmamış olsa da hakkınızda açılmış bir tazminat davası varsa ve siz sigortacınıza bu konuda ihbarda bulundu iseniz indirimden yararlanma şansınızı yitirmiş olmaktasınız.

4. Sitopatoloji ve Tıbbi Parazitoloji Uzmanlık dallarının risk grupları da düşürülmüş olup bu daldaki uzman meslektaşlarımızın poliçe prim hesaplamasında yeni durumu göz önünde bulundurmaları gerekecektir.

5. Tebliğin ''Sigortanın Konusu'' başlıklı maddesi de şöyle değiştirilmiştir:

     ''Bu sigorta sözleşmesi, 1219 sayılı Kanunun Ek 12. maddesi çerçevesinde, serbest ya da kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken, sözleşme tarihinden önceki on yıllık dönemdeki veya sözleşme süresi içindeki mesleki faaliyeti nedeniyle verdiği zararlara bağlı olarak sözleşme süresi içinde kendisine yapılan tazminat taleplerine ve bu taleple bağlantılı yargılama giderleriyle hükmolunacak faize karşı, poliçede belirlenen limitler dahilinde teminat sağlar. Ancak on yıllık dönemin başlangıcı 30 Temmuz 2009'u geçemez ve bir aydan fazla sigortasız kalınan dönemlerde meydana gelen olaylara bağlı olarak sigortalı dönemlerde yapılan ihbarlar için sigorta koruması yoktur.''

Değerli meslektaşlarımız,

Çerçevesi ve koşulları yasa ve tebliğler ile açık şekilde ortaya konmuş bulunan ZMSS konusunda İzmir Tabip Odası'nın işlevinin sizleri değişiklikler konusunda uyarmak ve haberdar etmekle sınırlı olduğu düşüncesindeyiz.

Ayrıca, poliçe satın alma noktasında ikilem içine düşen her meslektaşımızın bizlere danışması yolu da her zaman açıktır. Bu bağlamda da amacımız sizlerin bu konuda yanlış kararlar vererek aldanmanızın önüne geçmektir.

İzmir Tabip Odası olarak sigorta şirketleri ya da acenteleri ile herhangi bir görüşme içinde olmadık, olmayı da tasarlamıyoruz. Koşulları belirli olan bu zorunluluğu yerine getirirken kararınızı hür iradenizle vermenizin ve bu doğrultuda şirket ya da acente seçimi yapmanızın en doğru yaklaşım olduğu kanısındayız.

Poliçe seçimi ve bu süreçte kafanızda belirecek her türlü ikilem ve kuşkuyu giderme konusunda sonuna dek hizmetinizdeyiz.

Ancak, sizleri herhangi bir şirket ya da acenteye yönlendirmenin doğru bir davranış olmadığını düşünmekteyiz.

Bu doğrultuda herhangi bir girişimimizin olmadığından hareketle; bazı sigorta şirket ya da acentelerinin İzmir Tabip Odası bağlantısı ya da onayından söz edebileceği olasılığını da göz önünde bulundurarak Odamızın böyle bir bağlantı içinde olmadığını ve olmayacağını önemle hatırlatmak isteriz.

Saygılarımızla

İzmir Tabip Odası

 

Bu haber 2667 kez okunmuştur.