Şehitlere adım adım 100 km

04.07.2011

 

ŞEHİTLERİN İZİNDE...

Prof Dr Bingür SÖNMEZ önderliğinde…
Şehit eşi subay,

Bakanlık yapmış önceki dönem milletvekili,

 

AKUT gönüllüleri,

 

Emekliler,

Öğretim üyeleri,

Hekimler, mimarlar, mühendisler,

Emekçiler,

Her meslekten vatanseverler,

Elbette gençler,

Toroslar’ın Doğu Anadolu’daki uzantılarının doruklarındaydılar.

Aymazlığın, vefasızlığın ve bilinçsizliğin kol gezdiği ülkemizde gerçekleştirilen bu etkinlik dirilişin ilk adımı olmaya adaydır!

Büyük ölçüde bilinmeyen, bilindiği sanılan bölümü de yanlışlarla dolu olan bir tarihsel gerçek 2003’ten bu yana aydınlatılmaya çalışılıyor!

Bu kapsamda, bir kez kışın bir kez de yazın olmak üzere Allahüekber Dağları’nda vatanları uğruna yaşamlarını yitiren dedelerimizi anımsamaya başladık!

9. Kolordu’nun rotasını izleyen mangal yürekliler 4 geceyi dedelerinin kırıldığı ve toprağa düştüğü dağlarda geçirdiler. Nallar ve mermilerle dolu yolda 105 kilometre yürüdüler. Dile kolay!

10. Kolordu’nun rotasını izleyenler daha şanslıydı! Mekanize ve zahmetsizdiler!

Her iki “Kolordu” Çakırbaba’da birleştiler!

Başka işi yokmuş gibi günümüzde giderek geçerliliğini yitiren değerlerin bekçiliğine soyunan Prof Dr Bingür SÖNMEZ’in şu sözleri çok anlamlıydı :

“Bu yürüyüşe katılmamış olanlar Sarıkamış konusunda tek bir söz söylememelidir!”

Bu sözler yaz mevsiminde her türlü destekle gerçekleştirilmiş olan yürüyüşün zorluğunu fazlasıyla yansıtıyor değil midir?

Her ne kadar bu etkinlik Sarıkamış şehitleri için gerçekleştirilmiş olsa da yakın ya da uzak; eski ya da yeni tüm şehitler içindir!

Kut’ül Ammare’den, Trablus’a, Kanal’dan, Balkan Savaşı’na, Çanakkale’den, Kurtuluş Savaşı’na, Kore’den Kıbrıs’a ve elbette bugün emperyalist Batı desteğinde sürdürülmekte olan ayrılıkçı kalkışmada toprağa düşen (ve elbette düşmekte olan) tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun!

Ceyhun BALCI, 11.07.2011

 

Prof. Dr. Bingür Sönmez'in başkanlığındaki Sarıkamış Dayanışma Grubu, 1914 yılında Enver Paşa'nın komutasındaki 9. Kolordu'nun kullandığı 100 kilometrelik “Top Yolu”nu 5 günde yürüyecek. 30 kişinin katılacağı yürüyüş Çimenli Köyü'nden başlayacak. 

BİRİNCİ Dünya Savaşı'nın hem en “sıcak”, hem de en “soğuk” günlerinde, on binlerce askere mezar olan Sarıkamış Faciası'nı gün ışığına çıkaran Prof. Dr. Bingür Sönmez'in başkanlığındaki Sarıkamış Dayanışma Grubu, 97 yıl sonra da şehitleri unutmadı. 1914-1915 Sarıkamış Harekâtı'nda şehit olan Mehmetçikleri anma etkinlikleri kapsamında bu yıl farklı bir organizasyona imza atan Sarıkamış Dayanışma Grubu, 9'uncu Kolordu'nun 1914 yılında Sarıkamış'a gitmek için kullandığı 100 kilometrelik “Top Yolu”nu yürüyecek. AKUT ve Sarıkamış Dayanışma Grubu ve Bardızlılar Derneği tarafından organize edilen, İstanbul'dan Sarıkamış gönüllülerinin de katılacağı yürüyüş 30 kişiyle gerçekleştirilecek. Yol boyunca 1915 yılından bu yana ziyaret edilmeyen şehitlikler belirlenerek, koordinatları ATASE'ye rapor edilecek. 9 Temmuz Cumartesi günü öğleden sonra Bardız Şehitliği'nde olacak gönüllüler, yörenin cirit ekibi tarafından Çakırbaba'da karşılanacak ve Bardız'daki Yayla Şehitliği'ne geçecek. Bardız'daki Yayla Şehitliği'nde rotasını tamamlamış olan 10'uncu Kolordu ile gerçekleşecek buluşma sonrası, aktivite son bulacak. 

4 gece, 5 gün

Yürüyüş, Çimenli Köyü ile Bardız (Gaziler) Köyü arasında olacak ve 4 gece, 5 günde tamamlanacak. 

Klikya Yolu gibi olacak

Sarıkamış Dayanışma Grubu; Roma döneminden bu yana kullanılan ve 100 kilometrelik tarihi bir dağ yolu olan “Top Yolu”nun, dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen tarihi “Klikya Yolu” gibi klasik bir yürüyüş noktası haline gelmesini amaçlıyor. Sarıkamış Dayanışma Grubu'nun bir başka hedefi de, Soğanlı dağlarının kar tutmayan sırtlarından yürünerek ortaya çıkan “Top Yolu”nu, 100'üncü Yıl Anma Törenleri'nde; 97 yıl önce müttefikimiz olan Almanlar ile birlikte yürümek.

Bu haber 1992 kez okunmuştur.