Muayenehane Yönetmeliği Davasında Gelişmeler

27.06.2011

Muayenehanelerin fiziki ve teknik koşullarına ilişkin 03.08.2010 tarihinde yapılan değişikliklere karşı açılan davalar sonucunda, Danıştay 10. Dairesi bazı maddelerin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.

Danıştay 10.Dairesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararı sonrasında, Sağlık Bakanlığı, 07.04.2011 tarihinde tekrar yönetmelik değişikliği yapmış, yürütmesi durdurulan maddelerde kelime değişiklikleri yapılarak yönetmelik tekrar yayınlanmıştır.

07.04.2011 tarihli yönetmelik değişikliğine karşı İzmir Tabip Odası tarafından açılan davada, Danıştay 10.Dairesi 2011/6866 E sayılı dosyasında, savunma için Sağlık Bakanlığına 10 gün süre vermiş ve bu süre içinde bazı soruların yanıtlanmasını istemiştir.

Danıştay 10.Dairesi tarafından Sağlık Bakanlığına yöneltilen sorularda özetle, önceki kararlarda belirtilen gerekçelere göre, konunun uzmanlarından bir kurul oluşturulup oluşturulmadığı, konunun uzmanlarından görüş alınıp alınmadığı, uzmanlık dallarına göre verilen sağlık hizmetinin niteliğine göre değerlendirme yapılıp yapılmadığı, önceki değişiklikler için 1 yıl uyum süresi tanındığı halde yeni değişiklikler için niçin uyum süresi düzenlenmediği,  muayenehanelerde sunulan hizmetler kısıtlanmasına rağmen sedye ve tekerlekli sandalye ile hasta getirilmesine elverişli standartlar istenmesinin somut nedenlerinin ne olduğu sorulmuştur.

Sağlık Bakanlığı’nın Danıştay 10.Dairesi tarafından soruları, 10 gün içinde yanıtlaması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın yanıtı üzerine Danıştay 10.Dairesi’nin değişikliklerle ile ilgili yürütmenin durdurulması hakkında bir karar vermesi beklenmektedir. 

Danıştay 10.Dairesi tarafından Sağlık Bakanlığına yöneltilen sorular şu şekildedir.

1-) 03.08.2010 tarihli yönetmelik değişikliğine karşı açılan davalarda bazı maddelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Kararda yer verilen gerekçelere göre,  yeni getirilen düzenlemelerin hangi inceleme ve çalışmalar sonucunda yapıldığının davalı idareden sorulmasına,

2-) Konunun uzmanlarının görüşünün alınıp alınmadığının sorulmasına,

3-) Uzmanlık dalları ayrımına göre verilecek sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla değerlendirme yapılıp yapılmadığının sorulmasına, yapıldı ise konuya ilişkin bilgi ve belgelerin istenmesine,

4-) Muayenehanelerde yapılabilecek tıbbi girişimsel işlemlerin minimum düzeyde tutulduğu ve kısmi zamanlı çalışabilecek sağlık kuruluşları olduğu da dikkate alındığında sedye ve tekerlekli sandalye ile hasta getirilmesine ilişkin fiziki standartlar aranmasındaki zorunlulukların somut nedenlerinin sorulmasına,

5-) Yürütmenin durdurulması kararları üzerine davalı idarece yeni düzenleme yapılacağı açık olduğu ve davalı idarece yeni düzenlemeler yapıldığı halde, muayenehaneler için getirilen değişikliklere uyum için 1 yıllık süre öngörüldüğü halde, yeni düzenleme yapılırken uyum için öngörülen sürenin yeniden düzenlenmemesinin sebebinin sorulmasına.

 

Danıştay 10.Dairesi Kararı için tıklayınız

Sayfa 1

Sayfa 2

 

 

 

İZMİR TABİP ODASI

Bu haber 3931 kez okunmuştur.