Muayenehaneler için yapılan yönetmelik değişikliklerine uyum süresi 03.08.2011 tarihinde dolmaktadır. Getirilen koşullarla, hekimlerin mesleklerini serbest olarak icra etme hakkı ortadan kaldırılmaktadır.
Muayenehane faaliyetinin Tam Gün tartışmalarına odaklanmasının ve bu çerçevede değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını değerlendiriyoruz.
Muayenehaneler, hekimlerin mesleklerini serbestçe ve bağımsız bir şekilde yürüttüğü sağlık kuruluşlarıdır. Hekimler, kamuda veya özelde hiçbir sağlık kurum ve kuruluşunda çalışmasa dahi muayenehanesinde mesleğini bağımsız olarak uygulama hakkına sahiptir. Hekimlerin çok uzun yıllardır sahip olduğu bu hakkın sınırlandırılması ve ortadan kaldırılması kabul edilemez.
Muayenehaneler için getirilen fiziki ve teknik zorunluluklara karşı açılan davalarımız ve hukuksal süreç devam etmektedir.
Devam eden hukuksal süreçler yanında; basın açıklaması, panel-forum ve kitlesel yürüyüşlerle muayenehanelerin durumunun kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir.
TTB Merkez Konseyi’nin konuya ilişkin yazısı aşağıdadır. Bu çerçevede;
- Önümüzdeki 1 hafta içinde illerde basın açıklaması yapılması,
- 26 Haziran 09.00- 12.00 arası İstanbul Taksim Hill Otelde tüm illerden ve uzmanlık derneklerinden katılımın amaçlandığı panel-forum ve ardından
- 3 Ağustos’a yaklaşılan tarihlerde Ankara’da yine ortak eylem ve basın açıklaması yapılması
planlanmıştır.
Önümüzdeki hafta yapılacak basın açıklamasının tarihi konusunda bilgi verilecektir. Meslektaşlarımızın basın açıklamasına ve planlanan etkinliklere katılımı sorunun kamuoyu ile paylaşımı açısından önemlidir.
Saygılarımızla.
İZMİR TABİP ODASI
TTB Merkez Konseyi’nin yazısının konuya ilişkin yazısı
879/2011 - 13.06.2011
TABİP ODASI BAŞKANLIĞI’NA
Türk Tabipleri Birliği Özel Hekimlik Çalışma Grubu’nun hazırladığı 3 Ağustos süreci” bilgilendirme ve eylemlilik çağrı metni aşağıdadır.
Hekim emeği ve hekim birikimi ile kurulan kuruluşlar ortadan kaldırılmak isteniyor, Muayenehane, poliklinik, laboratuvar ve müesseseleri tekelci sağlık sermayesine kurban ediliyor.
3 Ağustos 2011’de muayenehanelere dayatılan fiziki koşullar için yönetmelik gereği verilen süre dolarken serbest meslek icra etme hakkımız elimizden alınıyor.
Muayenehane ve küçük hekim kuruluşlarına yönelik saldırı “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın bir parçası ve gereğidir.
Hekimlere dönük saldırı Başbakan’ın ve Sağlık Bakanı’nın kişisel yaklaşımlarından değil; sağlıkta sermayeye teslim olmuş hükümetin gözü kara tutumundan kaynaklanmaktadır.
Hekimlerin sermayeden bağımsız çalışma imkanı ellerinden alınmakta, sağlık zincirlerinde ve özelleşme yolundaki kamu işletmelerinde düşük ücretle güvencesiz çalışmaya mahkum edilmesi hedeflenmektedir. .
Tam Gün yasası, üniversitelerde performans uygulaması ve muayenehane ve küçük hekim kuruluşlarının ortadan kaldırılmasına yönelik “Özel Hastaneler Yönetmeliği”, “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” türü düzenlemelerle sermayenin önü açılmakta ve tekelleşme süreci hızlanmaktadır.
Muayenehanelerin kapatılması, yalnızca mesleklerini muayenehane hekimliği yaparak sürdüren hekimlerin değil tüm hekimlerin sorunu olup, çıkarılan yönetmelik ve düzenlemeler hekimlerin mesleklerini özgürce ve büyük sağlık tekellerine hükmeden yerli ve uluslararası sağlık sermayesinden bağımsız olarak yapabilme hakkını, olanaklarını ve ortamını tamamen yok eden bir düzenlemenin parçasıdır.
03 Ağustos 2011 tarihinden itibaren muayenehaneler kapatılıyor.
Yönetmelik gereği; İstenen fiziki koşulları gerçekleştirmek, bina yapı ruhsatı, yangın önleme, depreme dayanıklılık belgelerini almak neredeyse imkansız. Süreçte Bakanlık muayenehane denetimi ve tebligatlarla hekimleri taciz etti.
Verilen mücadelede tüm hukuki yollar kullanılmış ve kullanılmaktadır. demokrasi içinde gerçekleştireceği her türlü eylem meşru ve haklıdır. Mesele doğru araçları seçerek kamuoyunu ikna etmektir.
28 Mayıs 2011 tarihinde TTB Merkez Konseyi’nde serbest çalışan hekimlerin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir’den gelen temsilciler ve hukuk danışmanımız ile süreçle ilgili mücadeyi ortaklaştırmak ve merkezi bir eylem planı oluşturmak üzere bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda ortak talepler;
“Planlama” olarak tanımlanan uygulama nedeniyle yeni laboratuvar, müessese ve polikliniklerin açılmalarının olanaksız hale getirilmesinden, yeniden ruhsatlandırılma işleminden vazgeçilmesi,
Mesleğimizi bağımsız olarak sürdürebilmek için muayenehanelerin kapatılmaması ve açılmayı zorlaştırıcı, engelleyici hükümlerin getirilmemesi,
Açılmış ve ruhsatlandırılmış muayenehaneler için ek koşulların getirilmemesi ve yasal hakların sürdürülmesinin sağlanması,
Avrupa başta olmak üzere tüm gelişmiş ve modern ülkelerde olduğu gibi muayenehanelerin açılması ve denetlenmesinin Tabip odalarının ve uzmanlık derneklerinin görüşü doğrultusunda, meslek kuruluşlarının da içinde yer alacağı kurullarla yapılması ve hızla bu yönde bir yönetmelik düzenlemesi yapılması,
4 Ağustosta tüm muayenehanelerin kapanmasına yol açacak olan ilgili Yönetmeliğin acilen iptali olarak belirlendi.
Ortak Eylem, Etkinlik Takvimi
Yaklaşan seçim sonrası meseleyi kamuoyuna anlatmak mücadele sürecinin deklare edilmesi kapsamında merkezi olarak ve illerde basın açıklaması düzenlenecektir (basın açıklaması tarihi ve içeriği 1 hafta içinde paylaşılacaktır).
26 Haziran 09.00- 12.00 arası İstanbul Taksim Hill otelde tüm illerden ve uzmanlık derneklerinden katılımın amaçlandığı panel-forum ve Ardından 13.30 da Tünel’den Taksim’e kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirilecektir.
3 Ağustos’a yaklaşılan tarihlerde Ankara’da yine ortak eylem ve basın açıklaması yapılacaktır (kesin tarih bildirilecektir).
Eylemlilik sürecinde tüm odaların ve uzmanlık derneklerinin mücadeleye katkısı ve katılımı kaçınılmaz bir önem arz etmektedir.
İstanbul ve Ankara’daki etkinliklerle ilgili üyelerinizi bilgilendirmenizi ve oda veya dernek temsilcileriniz ve üyelerinizle katılımınızı bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Feride Aksu Tanık
TTB Merkez Konseyi
Genel Sekreteri