Hukuksuzluk Nereye Kadar !

07.04.2011

 Danıştay 10. Dairesi’nin muayenehanelerin fiziki ve teknik koşullarına ilişkin verdiği kararın mürekkebi dahi kurumadan, Sağlık Bakanlığı 07.04.2011 tarihinde yeni bir yönetmelik yayınladı. Bu yönetmelikte muayenehanelerin fiziki ve teknik koşullarına ilişkin değişikliklerin yanı sıra tıp merkezleri, laboratuar ve müesseselerin kadro ve personel durumuna ilişkin birtakım düzenlemeler yer almıştır.

Yönetmelikte 15.02.2008 tarihinden bu yana 8. değişiklik yapılmıştır.  Hukuk devleti anlayışı  yok sayılmaktadır. Hukuksal güvenceden yoksun, yönetmeliklerle yönetilen bir dönem yaşanmaktadır.

Danıştay 10. Dairesi’nin ders niteliğindeki gerekçelerine rağmen, yargı kararı yok sayılmakta,  hekimlerin çalışma koşulları kısıtlanmaktadır.

Danıştay 10. Dairesi, muayenehanelerin fiziki ve teknik koşulları belirlenirken ilgili meslek kuruluşlarının, uzmanlık derneklerinin ve bilimsel kurulların görüşlerinin alınması, her uzmanlık dalının ihtiyaçlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi, düzenleme yapılırken hizmet gerekleri ve kamu yararına uygun hareket edilmesi gerektiğini ısrarla vurgulamıştır.

Danıştay 10.Dairesi, kısa süre önce hekim çalışma odası, hasta muayene odası, hasta bekleme salonu, kapı genişliği, asansör, merdiven, acil müdahale odası, bebek emzirme ve bakım odası, üroloji ve kadın doğum uzmanları için muayene odalarında ayrı tuvalet koşulunun yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Bu karar, Sağlık Bakanlığına kısa bir süre önce tebliğ edilmiştir.

Sağlık Bakanlığı, hangi sürede, hangi bilimsel kuruluştan, nasıl bir bilimsel rapor almıştır ki bu kadar hızlıca yönetmelik yayınlamayı başarabilmiştir. Demokrasiyi özümsemiş hiçbir çağdaş ülkede ve hukuk anlayışında, bu kadar kısa bir sürede düzenleme yapılması beklenemez. Takdiri meslektaşlarımıza bırakıyoruz.

07.04.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Danıştay tarafından iptal edilen düzenlemelere birkaç kelime ve cümle değişikliği ile aynen yer verilmiştir. Açıkça hukuka aykırı olan ve hukuku dolanarak hekimleri çaresiz bırakmayı amaçlayan düzenlemeye karşı en kısa sürede dava açılacaktır. 

Yönetmelikte düzenlenen koşullara uyum için belirlenen sürede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Önceki düzenlemede belirlenen süre halen geçerli olup bu tarih 03.08.2011’dir.

Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan maddeler ile 07.04.2011 tarihinde yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

03.08.2010 tarihli yönetmelik

 

07.04.2011 tarihli yönetmelik

a) Hekim çalışma odası/hasta muayene odası: Muayenehanede, 8 metrekare hekim çalışma alanı ve 8 metrekare hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 metrekare kullanım alanına sahip, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan hasta muayene odası ayrılır. Hasta muayene odalarında uzmanlık dalına uygun araç, gereç ve donanım ile hasta muayene masası, soyunma bölümü ve lavabo bulunur. Kadın hastalıkları ve doğum ile üroloji muayene odalarında ayrıca, içerisinde sıvı sabun-tuvalet kağıdı ve kağıt havlu gibi hijyen araçları bulunan tuvaletin bulunması gerekir. Bu bölümde, hasta mahremiyetini ihlâl etmeyecek ve uygun şartlarda muayeneyi temin edecek şekilde ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılır.

 

“a) Hekim çalışma odası/hasta muayene odası: Muayenehanede, 8 metrekare hekim çalışma alanı ve 8 metrekare hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 metrekare kullanım alanına sahip, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan hasta muayene odası ayrılır. Hasta muayene odalarında uzmanlık dalına uygun araç, gereç ve donanım ile hasta muayene masası, soyunma bölümü ve lavabo bulunur. Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dallarında muayene odasında lavabo istenmez. Kadın hastalıkları ve doğum ile üroloji muayene odalarında ayrıca, içerisinde sıvı sabun-tuvalet kağıdı ve kağıt havlu gibi hijyen araçları bulunan tuvaletin bulunması gerekir. Ancak kadın hastalıkları ve doğum muayenehanelerinde USG bölümü; üroloji muayenehanelerinde ürodinami bölümü, ayrı düzenlenmiş ve bu bölümlerde tuvalet var ise muayene odasında ayrıca tuvalet istenmez. Bu bölümde, hasta mahremiyetini ihlâl etmeyecek ve uygun şartlarda muayeneyi temin edecek şekilde ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılır.”

 

b) Hasta bekleme salonu: Kullanım alanı en az 20 metrekaredir. Bekleme salonu sekreter hizmet alanı olarak da kullanılabilir.

 

 

b) Hasta bekleme salonu: Kullanım alanı en az 12 metrekaredir. Bekleme salonu sekreter hizmet alanı olarak da kullanılabilir.”

            

 

 

d) Pansuman ve acil müdahale bölümü/odası: En az 10 metrekare kullanım alanına sahip olması gerekir. Acil müdahaleler için gerekli olan acil seti bulundurulur. Acil setinde;  ambu, laringoskop, endotrakeal tüp bulundurulması gerekir. İlaçlar, muayenehane içinde sürekli hazır bulundurulur ve kolay ulaşılabilir bir yerde olur.

 

 

“d) Pansuman odası: Cerrahi uzmanlık dallarında en az 10 metrekare kullanım alanına sahip pansuman odası bulunur.”

 

“k) Acil seti: Tüm uzmanlık dallarındaki muayenehanelerde, acil müdahaleler için gerekli olan acil seti bulundurulur. Acil setinde; ambu, laringoskop ve endotrakeal tüp bulundurulması gerekir. İlaçlar, muayenehane içinde sürekli hazır bulundurulur ve kolay ulaşılabilir bir yerde olur.”

 

e) Asansör ve merdivenler: Giriş katta olmayan muayenehanelerin bulunduğu binada, hastanın tekerlekli sandalye ile girebilmesini sağlamak amacıyla, girişi en az 80 santimetre genişliğinde asansör olması gerekir. Merdivenin gerektiğinde sedye ile hasta taşınmasına imkan sağlayacak şekilde, basamak yüksekliği 16-18 santimetre, basamak genişliği 30-33 santimetreyi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlığın genişliği en az 1,30 metredir. Merdiven basamak yüksekliği özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilir, muayenehanenin girişi, zemin seviyesinde değilse %8 eğimli rampa yaptırılır.

 

“e) Asansör ve merdivenler: Tüm uzmanlık dallarında olmak üzere; giriş katta olmayan muayenehanelerin bulunduğu binada, hastanın tekerlekli sandalye ile girebilmesini sağlamak amacıyla, girişi en az 80 santimetre genişliğinde asansör olması gerekir. Merdivenin gerektiğinde sedye ile hasta taşınmasına imkan sağlayacak şekilde, basamak yüksekliği 16-18 santimetre, basamak genişliği 30-33 santimetreyi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlığın genişliği en az 1,30 metredir. Merdiven basamak yüksekliği özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilir. Muayenehanenin girişi, zemin seviyesinde değilse %8 eğimli rampa yaptırılır.”

 

f) Kapılar: Hasta kullanımına ait tüm kapılar sedye ve tekerlekli sandalye geçişine uygun olacak şekilde en az 110 santimetre genişliğinde olması gerekir.

 

 

f) Kapılar: Muayene odası ve tuvalet kapıları 110 santimetre diğer kapılar 90 santimetre genişliğinde olur.”

 

i-) Bebek emzirme ve bakım odası:   Kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk hastalıkları uzmanlarının muayenehanelerinde içinde lavabosu bulunan asgari 5 metrekarelik bebek emzirme ve bakım odası bulunur.

 

i) Bebek emzirme ve bakım odası:  Kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk hastalıkları uzmanlarının muayenehanelerinde içinde lavabosu bulunan asgari 5 metrekarelik bebek emzirme ve bakım odası veya uygun araçla ayrılmış bölüm bulunur. Diğer uzmanlık dallarında aranmaz.”

 

 

 

Ayrıca sağlık kuruluşlarında uzmanlık dallarına göre bulundurulması zorunlu asgari tıbbi malzeme ve donanım listesine, beyin cerrahisi, nöroloji, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi uzmanlık dalları ile tıbbi malzeme ve donanım listesi eklenmiştir.

Tıp merkezleri kadrolarına ilişkin yapılan düzenlemeler yanında, laboratuar ve müesseseler için 28.02.2011 olarak düzenlenen tarih 02.05.2011 olarak uzatılmış ve bu süre içinde kuruluş ruhsatı ve mesul müdür belgesinin tamamlanması gerektiği düzenlenmiştir.

07.04.2011 tarihli yönetmelik değişikliği için tıklayınız.

Bu haber 2970 kez okunmuştur.