Asistan Hekimler Başardı...

06.04.2011

 Bilindiği gibi 1 Nisan’dan bu yana, Asistan Hekimler öncülüğünde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başlatılan bir eylemlilik (iş bırakma) söz konusuydu.

Hekimlerin iş ve ücret güvencesi ve özlük hakları için yürüttüğü her eylemin, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilen uluslararası sözleşmelere bağlı olarak ve daha önce sonuçlanan dava kararlarından kaynaklanan yasal dayanağı vardır. İzmir Tabip Odası olarak bu anlamlı ve haklı hekim eyleminin yakından destekçisi ve takipçisi olduk. Bununla beraber sağlık kurumu ve kurum yöneticisi meslektaşlarımızı karalayıcı hiçbir provakatif olayda rol alınmamıştır.

Gözlemlerimize göre bu süreç içerisinde; acil hastaların, kanser gibi özellikli hastaların bakımında bir aksama olmamış, servis ve yoğun bakımlarda hasta hizmeti sürmüştür. Sadece acil sağlık hizmeti ihtiyacı olmayan, poliklinik ve cerrahi hastaların işlemleri ertelenmiştir. Bu nedenle eylemlerde etik olmayan bir durum yaşanmamıştır.

Yaşanan süreçte asistan hekimlerimizin bizce haklı olan talepleri şunlardır:

- Performansa dayalı ek ödeme sistemine karşı kurumsal tavır alınması

- Asistan hekimlerin özlük ve eğitim hak kayıplarının, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi

- Asistan hekimlerin yürüttüğü bu eyleme idari yaklaşımın hukuksal açıdan güvenceli olması

- Performansa dayalı ek ödemeye bağlı yaşanan kayıpların giderilmesi

Asistan eylem süreci, taleplerin karşılanmaması nedeni ile bugüne kadar sürmüş, 5 Nisan Salı günü akşam saatlerinde DEÜ Rektörü Prof.Dr.Mehmet FÜZÜN’ün çağrısı ile; Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep AKDAĞ, bu eylemi gerçekleştiren Asistan Hekim Temsilcilerini dinlemiştir. Bu toplantıya, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener ÖZER ve İzmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu’ndan Dr.Gülen Gül Niflioğlu, Dr. Anıl TANBUROĞLU ve Dr.Özgür Niflioğlu katılmıştır. Ayrıca toplantıda  İzmir Valisi, İzmir Emniyet Müdürü, İzmir İl Sağlık Müdürü yanısıra, DEÜTF Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Eyüp Hazan ve Başhekim Yardımcıları bulunmuştur.

Bu toplantıda asistan hekimlerin eylemlerine gerekçe olan talepleri değerlendirilmiş ve toplantı sonunda tüm taleplerinin haklı olduğu benimsenmiş ve karşılanması kararlaştırılmıştır. Asistan hekimlerimizin katkıları ile bu kazanımların aynı zamanda tüm sağlık çalışanları için de geçerli olması sağlanmıştır.

Bu olumlu ve anlamlı sonucu önemsiyor ve hekimlik ortamımızda kalıcı olmasını diliyoruz. Bu olumlu sonuca erişilmesinde önemli payı olan, Asistan Hekimlerimizin kararlılığı ve meslek örgütleri ile olan dayanışmasıdır.  Bu nedenle zafer öncelikle onlara aittir. İzmir Tabip Odası olarak kendilerini kutluyoruz.

Bu vesile ile süreç boyunca destek sağlayan tüm meslektaşlarımıza, bu olumluğun gelişmesinde katkısı olan Yöneticilere teşekkür ediyor, olumlu durumun devamının takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Bu haber 2874 kez okunmuştur.