LİBYA’DAKİ SİYASAL DURUM VE İZMİR TABİP ODASI’NIN GÖRÜŞÜ

03.04.2011

Sizler de onaylarsınız ki; konu çok yönlüdür.

Bizim de uzunca kıyımız olan Akdeniz’de Tunus’la başlayan, Mısır’la süren hareketlilik Libya’da yeni bir boyut kazanmıştır. Bu kez çeşitli gerekçelerle BM destekli ve NATO önderlikli bir savaş yaşanmaya başlanmıştır Libya’da!

Öncelikle yurttaş kimliğimizle ama aynı zamanda da yaşamın kutsallığına inanan hekimler olarak “Tıbbiyeli” köklerimizin duyarlılığına da dayanarak komşu Libya’da sahnelenen kanlı oyunu onaylamıyoruz.

Bunun da ötesinde bu kanlı oyunda ülkemizin baş değilse de önde gelen rolde olması kabullenebileceğimiz bir durum değildir.

Bu bağlamda kentimiz İzmir’in bu haksız ve bizim olmayan savaşta yönetim merkezi olarak seçilmiş olması da tepkimizin bir başka kaynağıdır.

Libya’da yaşanmakta olan olaylarla ilgili olarak İzmir ilini ilgilendiren farklı gelişmeler söz konusudur.

Yetkililerden aldığımız bilgilere göre, Libya’daki savaştan etkilenen ve yaralananlar deniz yoluyla Çeşme’den girişle İzmir’e getirileceklerdir. Yine aldığımız bilgilere göre Çeşme’de karşılama amaçlı bir Sahra hastanesi kurulmuş olup; Çeşme, Seferihisar ve Urla Devlet Hastane’leri bu yaralı akışına hazırlıklı duruma getirilmektedir.

Bazı uzmanlık dallarında gereksinim olması durumunda söz konusu ilçe hastanelerine geçici görevlendirmeler de yapılabilecektir.

Ülkemizi yönetenlerin kararı gereği Libyalı yaralı ve hastalar bizlerin ilgi ve bakımına gereksinim duyabilecektir.

Bu noktada, ilk bölümde ortaya koymaya çalıştığımız çekinceleri bir yana bırakmak durumundayız.

Onaylamasak da, uygun görmesek de yanı başımızdaki bir savaşın mağdurları ile karşı karşıya gelmemiz güçlü olasılıktır.

İçtiğimiz Hipokrat Andı ve bağlı bulunduğumuz evrensel ilkeler gereğince biz Türk hekimleri dil, din, ırk ve ulus ayrımı gözetmeksizin ülkemize ve kentimize gelmesi olası yaralı ya da hastalar konusunda hiçbir ikileme yer vermeyecek bir duyarlılık içinde olacağız.

Ülkemiz adına yürütülen kimi politikaları acımasızca eleştirsek de, söz konusu insan olduğunda ilgimizi esirgemeyeceğimizi ve elimizden gelen hekimlik hizmetini sunacağımızı sizler adına seslendirme konusunda tereddüt içinde olmayacağımızı paylaşmak isteriz!

Saygılarımızla

İzmir Tabip Odası

 

Bu haber 4804 kez okunmuştur.