Sağlık Bakanlığı 81 İl Valiliğine gönderdiği 8 Mart 2011 tarihli yazısı ile Kamuda görev yapan hekimlerin mesai saatleri bitiminde serbest çalıştırmayacağına ilişkin iradesini ortaya koydu.
Hekimlere Yönelik uygulama işlemlerinin büyük olasılıkla tebliğ edilmeyeceği görülmektedir. Hekimlere hak arama özgürlüğünü kullanmalarını öneriyoruz. Bu kapsamda;
a) İl Sağlık Müdürlükleri ya da çalıştıkları kamu kurumlarının yöneticilerine başvurarak kamu kurumu dışında çalışıp çalışamayacaklarının kendilerine bildirilmesini yazılı olarak isteyebilirler. Çalışamayacakları yönünde bir yanıt verilir ise bu işleme karşı, örnek olarak hazırladığımız dilekçeden yararlanarak idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma istemi ile iptal davası açabilirler. Bu davada işlemin dayanağı olarak gösterilen Yasa maddesinin Anayasaya aykırılığını ileri sürebilirler.
b) Kendilerine bir tebliğ işlemi yapılmaksızın çalıştıkları kuruma gelen Sağlık Bakanlığı görevlileri tarafından bir tutanak tutulması veya işlem yapılması halinde bu işleme karşı yine idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma istemi ile dava açabilirler.
Tabip Odaları tarafından gereksinim duyan hekimlere gerekli hukuksal destek sağlanacaktır.
Yapılan uygulama Anayasa Mahkemesinin kararına, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayacağına dair Anayasanın 153. maddesine, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararında belirttiği 17 ve 56. maddelere aykırıdır. İdare Mahkemeleri tarafından işlemin hukuka aykırılığını değerlendirilebileceği düşüncesindeyiz.
Bu arada kamu dışındaki işlerinde çalışmaya devam eden hekimler yönünden nasıl bir yaptırım uygulanabileceği de sorulmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde memurlarına verilecek disiplin cezaları düzenlenmiştir. Özel olarak hekimlerin kamu kurumlarındaki mesailerinin bitiminde kamu kurumları dışında hekimlik yapmaları disiplin cezası verilecek fiiller arasında sayılmamıştır. Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilecek fiiller arasında da değerlendirilmesi hukuken mümkün değildir. Ancak uyarma, kınama, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesi cezası verilecek fiillerden birinin kapsamına dahil edilip ceza verilmesi söz konusu olabilir. Verilecek bu cezalara karşı da yargı yolu açık bulunmaktadır.
Türk Tabipleri Birliği
Sağlık Bakanlığı'ndan "Tam Gün" Genelgesi