Basın Açıklaması- Şeker Ölçüm Çubukları

11.02.2011

Şeker hastalığı yaşam boyu çekilen bir sorun olarak, hastalık olmanın ötesinde bir yaşam biçiminin de adıdır.

Son çalışmalara göre ülkemizdeki Şeker hastası sayısının 8 milyon dolayındadır. Bu sayının çok daha fazlası ise şeker hastalığına adaydır.

Şeker hastalığında sağlık çalışanı ve hasta iletişiminin önemi hiç bir tartışmaya yer bırakmayacak kadar açıktır. 

Şeker ölçüm çubuklarının ödenmesiyle ilgili uygulama diyabetli bireylere çok fazla yük getirecektir. Bu bakımdan 3 aylık olarak reçete edilen şeker ölçüm çubuklarının yaratacağı parasal külfet göz ardı edilmemelidir. Diyabetlilerin çoğu bunu cebinden ödemekte ya da gerektiğince ölçüm yapmaktan vazgeçmektedir. 

Unutulmamalıdır ki, milyonlarca kişinin açlık ya da yoksulluk sınırında olduğu Türkiye’de sonradan geri ödeme yapılsa bile birçok hastanın şeker ölçüm çubuklarına kaynak ayırması önemli bir sorundur. 

Bu uygulamayı izleyerek, Şeker Hastalığı’nın tedavi ve izleminde önemli bir öğe olan hastanın kendi kendisinin şeker düzeyini izlemesi bakımından çok önemli aksaklıkların yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır.

Bu uygulama özendirici ve destekleyici olmaktan çok caydırıcı ve motivasyon bozucu olacaktır. Başta ekonomik olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkacak olan Şeker Hastalığı’na ilişkin kompliksayon ve olumsuzlukların hastanın yaşam kalitesini bozması kaçınılmazdır.

Diğer taraftan, kan şeker düzeyinin yakından izlenememesi ve buna bağlı olarak da hastalığın tedavisinin bozulması yalnızca hastalar için değil sağlık çalışanları için de bir dizi olumsuzluğa kaynaklık edecektir.  Hastalığın tedavisi ve denetim altına alınması güçleşecek, ortaya çıkan ek sorunlar hastaya üzüntü vereceği gibi tedaviyle ilgili sağlık personelinin de daha fazla enerji harcamasıyla sonuçlanacaktır. Böylece hizmet almak için bekleyen hastaların sağlık personeline ulaşımı güçleşecektir.

Komplikasyon tedavisinin daha pahalı ve uğraştırıcı olduğu düşünüldüğünde sıkı izlem ve şeker düzeyi ölçümünün önemi daha iyi anlaşılabilecektir.

"Şeker ölçüm çubukları” ile ilgili bu tutum "sağlıkta dönüşüm programı"nın sağlık hizmetlerine bakışını özetlemektedir. Sağlıkta "Büyük" Dönüşüm aslında yurttaşlara yaşatılan küçük küçük hak kayıplarının toplamından oluşmaktadır. Şeker ölçüm çubuklarının yurttaşlara ödetilmeye kalkışılması sadece küçük bir örnektir.

Anayasamızda da açıkça belirtildiği gibi devlet yurttaşlarının beden ve ruh sağlığını korumakla görevlidir.

Bu anayasal görevden hareketle, şeker hastalarının kaliteli yaşamının korunması ve sağlıklı yaşam yıllarının uzatılması adına başta SGK yetkilileri olmak üzere tüm yetkilileri uyarmayı görev biliyoruz.

Saygılarımızla

 

İZMİR ECZACI ODASI

TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ

İZMİR TABİP ODASI

DİYABET HEMŞİRELERİ DERNEĞİ

Bu haber 2223 kez okunmuştur.