Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 21.09.2010 tarihli yönerge değişikliği ile Toplum Sağlığı Merkezlerinin kuruluş, personel ve çalışma prensiplerini düzenleyen “Aile Hekimliğinin Pilot Olarak Uygulandığı İllerde Toplum Sağlığı Merkezleri kurulması ve Çalıştırılmasına Dair Yönerge” de değişiklik yapmıştır.
Yönerge değişikliği ile her ilçede ve Büyükşehir Belediyesi Kanununa tabi olmayan illerde bir TSM kurulacağı; ilçelerdeki TSM sorumlu hekiminin aynı zamanda sağlık grup başkanı olacağı ve birden fazla TSM kurulmuş olan ilçelerdeki Müdürlükçe uygun görülenler dışındaki TSM’lerin bir ay içinde kapatılacağı düzenlenmiştir.
Bu çerçevede, İzmir’de merkez ilçelerdeki birçok TSM kapatılmış ve burada görev yapan hekimler merkez TSM’lere ve hastanelere görevlendirilmiştir.
Toplum Sağlığı Merkezlerinin sayılarının azaltılmasını düzenleyen yönerge değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Türk Tabipleri Birliği ve İzmir Tabip Odası tarafından davalar açılmıştır.
26.01.2010 tarihinde yayınlanan Aile Hekimliğinin Pilot Olarak Uygulandığı İllerde Toplum Sağlığı Merkezleri Kurulması ve Çalıştırılmasına Dair Yönerge’ye karşı Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada, daha önce yürütmenin durdurulması kararı verilmişti.
Danıştay 10.Dairesi, bu defa, 21.09.2010 tarihli yönerge değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Danıştay 10. Dairesi kararında, daha önceki kararda yer verilen gerekçeler tekrarlanmış ve özetle şu değerlendirmelere yer verilmiştir.
1-) 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun’un 8. maddesi gereğince yönetmelikle düzenlenmesi gereken hususların yönerge ile düzenlenmesi hukuka aykırıdır.
2-) Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliği ile Toplum Sağlığı Merkezleri tanımlanmış iken yönerge ile TSM tanımının genişletilmesi hukuka uygun değildir.
Danıştay 10. Dairesi, TSM’lerin kuruluş, personel ve çalışma prensiplerine ilişkin esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiğine, bu konuların yönerge ile düzenlenmesinin hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir.
Danıştay 10.Dairesi kararı uyarınca, sayıları azaltılan ve işlevselliği ortadan kaldırılan TSM’lerin yapısının yönetmelikle yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Danıştay 10.Dairesi’nin yönerge hakkında verdiği bir önceki kararda da, TSM’lerin işyeri hekimliği hizmeti sunmasının hukuka aykırı olduğu değerlendirmesi yapılmıştır.
İZMİR TABİP ODASI