Laboratuvar Hekimleri Toplantısı Yapıldı

04.02.2011

 Laboratuvar Hekimleri Toplantısı Yapıldı

06.01.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmıştır.

Yönetmelik değişikliği ile ilgili bilgilendirme ve paylaşım toplantısı, 02.02.2011 tarihinde yapıldı. Laboratuvar alanında çalışan yaklaşık 50 hekimin katıldığı toplantıyı İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Ceyhun BALCI yönetti.  İzmir Tabip Odası Başkanı Dr.Erdener ÖZER’in hekimlerin birlikte mücadelesine vurgu yaptığı açılış konuşmasından sonra, Oda’mız avukatı Mithat KARA yönetmelik değişikliği hakkında bilgilendirme yaptı. 

Sorunların ve çözüm yollarının karşılıklı olarak tartışıldığı toplantıda, hekimlerin birlikte mücadelesinin önemine vurgu yapılarak artık bütün hekimlerin aynı gemide olduğu,  özelde veya kamuda, öğretim üyesi veya asistan, uzman veya pratisyen bütün hekimlerin sorunlarının ortaklaştığı, hekimlerin mesleki haklarının kısıtlandığı vurgulanmıştır.

Av.Mithat KARA; yönetmelik değişikliği ile, laboratuvarların Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamına alındığını, laboratuvarların da özel hastane, tıp merkezi gibi planlamaya tabi tutulduğunu, laboratuvarların personel, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve tıbbi hizmet birimlerinin 06.01.2011 tarihi itibarıyla sınırlandığını; bu tarihten sonra yapılacak işlemlerde planlama esaslarının düzenlendiğini, laboratuvarların en az 8 saat çalışacağı, mesul müdürün çalışma saatleri içinde kuruluşta bulunacağını, faaliyet gösteren laboratuvarların 28.02.2011 tarihine kadar kuruluş ruhsatı ve mesul müdür belgesi almak için müdürlük aracılığıyla Bakanlığa başvurmak zorunda olduğunu ifade etmiştir.

Kamu kurumlarında görevli ve aynı zamanda kısmi zamanlı olarak laboratuvarında çalışan ve ruhsat sahibi olan hekimlerin hukuki durumu hakkındaki soruları yanıtlayan Av.Mithat KARA, yönetmelikte bu yöndeki düzenlemelerin hekimlerin serbest meslek faaliyetini sınırlayıcı nitelikte olduğunu, yönetmeliğin bir bütün olarak değerlendirildiğinde iyi niyet içermediğini ifade etmiştir.

Yönetmelikte yer alan geçici maddeye göre, laboratuvarında tam zamanlı olarak çalışan hekimlerin kadrosunun sağlık kuruluşu kadrosu olarak kabul edileceği, kısmi zamanlı olarak çalışan hekimlerin kadrolarının kuruluş kadrosuna dahil edilmeyeceği, kısmi zamanlı çalışanların 28.02.2010 tarihine kadar müracaat etmeleri ve yönetmelikteki çalışma şekline uygunluk sağlamaları halinde planlamadan istisna olarak sağlık kuruluşunda kadro dışı geçici çalışmalarına izin verileceği, bu çalışma hakkının hekimlere yönelik bir hak olduğu sağlık kuruluşu için kazanılmış hak oluşturmayacağı düzenlenmiştir.

Laboratuvarında kısmi zamanlı çalışan hekimlerin 28.02.2011 tarihine kadar başvuru yaparak laboratuvarı için kadro dışı geçici çalışma izni alması gerektiği yönetmelikte düzenlenmiştir.

Ancak bu durumda, laboratuvarların asgari 8 saat çalışması ve mesul müdür bulunması gerektiği şeklindeki yönetmelik düzenlemesi ile başka bir yükümlülük daha ortaya çıkmakta ve laboratuvarlar için çelişkili bir durumun oluşması söz konusu olmaktadır. Kısmi zamanlı çalışan hekimlerin görev yaptığı laboratuvarlara tam gün görev yapacak mesul müdür bulundurma zorunluluğunun getirilmesi kötü niyetli bir düzenleme olup yönetmeliğin kendi mantığı ile de çelişmektedir. Çünkü, kısmi zamanlı çalışan bir hekimin laboratuarında tam zamanlı çalışan bir hekim istihdam edilmek istendiğinde, bu defa planlama kuralı hekimlerin önüne engel olarak çıkartılacak ve tam zamanlı hekim istihdam edilemeyecektir. Bu durumda da laboratuvar kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecektir.

Av.Mithat KARA, 06.01.2011 tarihli yönetmelik değişikliğine karşı bir bütün olarak TTB tarafından dava açıldığını; dava dilekçesinde,  hekimlerin mesleki faaliyetlerini sınırlayan, hekimlerin birikimlerini yok edecek nitelikteki hükümlerin, kadro düzenlemelerine yönelik değişikliklerin dava konusu edildiğini ifade etmiştir.

Toplantı sonucunda, hekimlerin 28.02.2010 tarihine kadar bir süre beklemesinin faydalı olacağı,  tartışmalı birçok konu olduğu, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmelikle ilgili işlemleri hakkında ayrıca bilgilendirme yapılacağı, bu süreçte TTB ve İzmir Tabip Odası tarafından yapılacak açıklamaların yakından izlenmesinin uygun olacağı ifade edilmiştir.  

 

İZMİR TABİP ODASI

Bu haber 2568 kez okunmuştur.