Hekimlerin Özel Hastanelerde Ameliyat Yapması

25.01.2011

Son günlerde Oda’mıza yapılan başvurularda, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından özel hastanelerin aranarak, üniversitede ve diğer kamu kurumlarında çalışan hekimlerin özel hastanelerde ameliyat yapmasının engellenmesi istendiği belirtilmiştir.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından devlet hastanelerinde görev yapan hekimlere ve özel hastanelere gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı gerekçe gösterilmiştir.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün 27.08.2010 tarihli görüş istemli yazısı üzerine Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü hazırlanan 05.12.2010 tarihli görüş yazısında,  Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin 23.09.2010 tarihli yönetmelik ile değişik Ek 5. maddesinin  (ı) bendi gerekçe gösterilmektedir. Bu madde uyarınca, sadece muayenehanesinde serbest meslek icra eden hekimlerin muayenehanesine müracaat eden hastaların teşhis ve tedavisini özel hastanede yapabileceği, kamu hastanesinde veya özel sağlık kuruluşunda kadrolu çalışmakta olup muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanede ameliyat yapamayacağı belirtilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün söz konusu değerlendirmesi açıkça hukuka aykırı olup yasal düzenlemelerle gerçekleştirilemeyen kısıtlamaların fiili uygulamalarla gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Yasal düzenlemede yer verilen düzenlemelerin dışına çıkılarak yorum yöntemiyle hekimlerin mesleki faaliyetlerinin kısıtlanması açıkça hukuka aykırıdır. Yönetmelikte açıkça düzenlemeyen bir konunun, genelge, tebliğ veya yorum yoluyla daraltılması veya ortadan kaldırılması hukuken mümkün değildir.

Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin Ek 5. maddesinin (ı) bendi şu şekildedir. 

"ı) Mesleğini serbest olarak icra eden hekimler muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini özel hastanelerde yapabilirler. Bu durumda hastalar, hastanedeki tedavi masraflarının kendileri tarafından karşılanacağı hususunda bilgilendirilir. Bu hekimlere hizmet sunan hastanenin mesul müdürü her ay sonu itibariyle tedavi edilen hasta sayısı ve hekim ismini müdürlüğe bildirir. Ayrıca bu şekilde tedavi gören hastalara ayrıntılı fatura düzenlenir. "

 

Yönetmelikte mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini özel hastanede yapabileceği düzenlenmektedir. Tam Gün düzenlemeleri sonrasında Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın verdiği kararlar, hekimlerin mesai saatleri sonrasında serbest meslek icra edebileceğini açıkça güvence altına almıştır. Bu çerçevede, hekimler mesai saatleri sonrasında mesleklerini serbest olarak icra etmeye devam etmektedir. Hekimlerin bu hakkını ortadan kaldıran yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nın yukarıdaki maddeden hareketle, sadece muayenehanesinde çalışan hekimlerin özel hastanede teşhis ve tedavi yapabileceği şeklinde bir değerlendirme yapması,  hekimleri ve özel hastaneleri bu gerekçe ile baskı altına almaya çalışmasının hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Yönetmelikte, “sadece” muayenesinde çalışan hekimlerin özel hastanede teşhis ve tedavi yapabileceğine dair bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yönetmelikte “sadece” şeklinde bir düzenlemeye yer verilmemektedir.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün  söz konusu görüş yazısı hukuka uygun değildir. Yönetmelikte yer verilen bir düzenlemenin, genelge, tebliğ veya görüş yazısı gibi işlemlerle daraltılması ve ortadan kaldırılması mümkün değildir. Mesai sonrasında mesleğini serbest icra eden hekimlerin, özel hastalarının teşhis ve tedavisini özel hastanelerde yürütmeye devam etmelerinde hukuksal bir sakınca bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunulmaktadır. Sonuç alınamadığı takdirde, en kısa sürede yargı yoluna başvurulacaktır. 


İZMİR TABİP ODASI

Bu haber 3999 kez okunmuştur.