Şeker Hastalarına Kötü Haber

20.01.2011

19.01.2011 Cumhuriyet Gazetesi

8 milyon şeker hastası, kan şekeri ölçüm çubuklarını artık eczanelerden alamıyor

Diyabetliye eziyet

SERTAÇ EŞ SİBEL BAHÇETEPE

ANKARA / İSTANBUL - Türkiyedeki 8 milyon diyabet hastasının yaşamını doğrudan ilgilendiren şeker ölçüm çubuğunun alımı, 10 Ocak 2011 tarihli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelgesiyle zorlaştırıldı. Genelge ile hastaların şeker çubuğu almak için yaptıkları işlemler 5 katına çıkarılıyor, önceden eczanelerden ücretsiz alınan çubuğun parası şimdi hastalardan alınıyor, geri ödemesi ise 2 ila 4 ay sonra kendisine yapılıyor. Genelge 8 milyon diyabetliyi mağdur ediyor. Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, Hastalar zor durumda diye konuştu.

Yeni genelgeye tepki gösteren Diyabetle Yaşam Derneği ve hasta örgütleri dün Taksim Nippon Otelde bir araya gelerek bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda konuşan Emine Alemdar, genelgeden önce hastaların sağlık raporu ile kan şeker ölçüm çubuklarını reçeteleriyle eczaneden alabildiklerini ancak SGKnin 10 Ocak 2011 tarihinde yayımladığı 2011/5 sayılı genelgesiyle bunun imkânsız hale getirildiğini söyledi.

Emine Alemdar, Bir kişi her ay 300 ila 400 TL bu çubuklara veriyor. 3 kişilik bir aile aylık bin TL nasıl ödesin. Bu konuyla ilgili bir sürü faks elimize geliyor. Diyabetli hastaların hakları sürekli ihlal ediliyor. Ödeme birimlerine gittiğimiz zaman bizim bu prosedürden haberimiz yok diyorlar. Bu duruma bir son verilsin” dedi.

Bu haber 1856 kez okunmuştur.