DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY’I ANIYORUZ!

21.12.2010

 DEVRİM ŞEHİDİ

KUBİLAY’I ANIYORUZ!

 

Gerici kalkışmacılarca katledilişinin 80. yıldönümünde Devrim Şehidimiz Kubilay’ı bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Kuşku bundan öncekilerde de aynı duygularla anmış olmalıyız! Ancak, bu kez onu andığımız koşulların biraz daha farklı olduğunu da görmezden gelemeyiz.

Ulusumuz ve sağlığımız bir darboğazdan geçiyor ne yazık ki!

“Erkek hemşireye iğne yaptırmam”  ya da “Hastamı kadın hekimden başkasına göstermem” diyenlerin geometrik bir artış göstermekte olduğu; özgürlüklerle ayrımcılığın biri birine karıştırıldığı  günümüz Türkiye’sinde Öğretmen Yedek Subay Mustafa Fehmi Kubilay’ı anmanın çok daha öncelikli bir görev olduğunun bilincindeyiz. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyesi “Genç Tıbbiyeliler” “Tıbbiyeli” ruhuna yaraşır bir duyarlılıkla 23 Aralık’ta Menemen’de olacaklar.

Kendilerini bu yüce duyarlılıkları ve “Tıbbiyeli” sorumlulukları nedeniyle kutluyoruz.

Devrim şehidimiz Kubilay’ın anısı önünde “Tıbbiyeliler” olarak bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!

İzmir Tabip Odası

Mustafa Fehmi Kubilay,

 190623 Aralık 1930)

 

Tam adı Mustafa Fehmi Kubilay'dır. 1906'da Giritli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep'tir. Mustafa Fehmi Kubilay İzmir'in Menemen İlçesi'nde öğretmen olarak askerlik görevini yapmaktayken 23 Aralık 1930’da Derviş Mehmet'in başında olduğu bir grup gerici kalkışmacı tarafından öldürülmüştür.

 

Olay, Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli kalkışma girişimidir. Tarihe "Menemen Olayı" ve "Kubilay Olayı" olarak geçmiştir.

Çocuk yaştaki Cumhuriyet bu gerici kalkışmaya hak ettiği tepkiyi ikileme düşmeksizin göstermiştir. Olaya karışanların tümü gereken yaptırıma çarptırılmış ve Cumhuriyet’in bu türden kalkışmalara hoşgörülü olmayacağı böylelikle ortaya konmuştur.

Bu haber 5311 kez okunmuştur.