Torba Yasa İptali İstemiyle Anayasa Mahkemesine Götürüldü

05.10.2010

 

İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile işyeri hekimliği hizmetlerinin, çalışanların üretim alanından çıkartılarak Bakanlığın onay vereceği firmalar kanalıyla dışarıdan satın alınmasının yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan personelin eğitimlerinin Bakanlığın uygun göreceği kurum ve özel şirketler tarafından verilmesinin sağlanmasına yönelik düzenlemeler de içeren 6009 sayılı Torba Yasa, 1 Ağustos 2010 tarih ve 27659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, bu Yasanın 4857 sayılı İş Kanunu ile 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun’da değişiklik yapan düzenlemelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu doğrultusundaki görüşünü Cumhuriyet Halk Partisi yetkilileriyle paylaşılmış olup, Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebiyle, yapacakları çalışmalarda dikkate alınması ve katkı sunulması amacıyla Türk Tabipleri Birliği’nce yapılan hazırlık da Ağustos ayı içerisinde kendilerine iletilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 6009 sayılı Torba Yasa’nın kimi hükümlerinin iptali istemiyle 28 Eylül 2010 Salı günü Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştur.

İzmir Tabip Odası İSİH Komisyonu olarak torba yasa hakkında ayrıntılı inceleme raporları hazırlanarak ilgili sivil toplum örgütlerine, basına ve milletvekillerine iletilmiştir. Bu yasanın içindeki işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili hükümlerin yasalaşma tekniğine uygun olmadan onlarca yasa değişikliği maddeleri içine sokularak nasıl hiç tartışılmadan meclisten geçirildiği ve lobi gruplarının nasıl etkili olduğu raporlarda ayrıntılı anlatılmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır

Ek – Torba yasa örneğinde İşçi sağlığı gibi önemli bir konu ülkemizde nasıl yasalaşır ?        

 

EK

 

AVRUPA ÜLKELERİNDE VE BİZDE

 

İŞÇİ SAĞLIĞI GİBİ ÖNEMLİ BİR KONU NASIL YASALAŞIR ?

 

(TORBA YASA ÖRNEĞİNDE)

 

 

AVRUPADA YASALAŞMA

 

BİZDE YASALAŞMA

(Torba yasa örneğinde)

 

 

YASALAŞMA İHTİYACI

 

Toplumsal ihtiyaçtan doğar

Piyasa baskısından doğdu

YASALAŞMA SÜRECİ

İşçi sağlığı gibi önemli bir konu parlamentoda haftalarca alt komisyonlarda tartışılıp ilgili tarafların görüşü alındıktan sonra genel kurulda yasalaşır

 

Bizde rekor hızda yasalaştı (adeta yangından mal kaçırır gibi)

Torba yasa 36 günde yasalaştı.

Neredeyse hiç tartışılmadı bile.

 

YASALAŞMA TEKNİĞİ

Her biri ayrı bir kanun teklifi olarak görüşülüp yasalaşır

 

Bizde paketler – torbalar içinde sıkıştırılmış olarak yasalaşdı.

(Torba yasada 33 ayrı yasa

bir arada kaynadı gitti.)

 

 

YASALAŞMA ÖNCESİ YARGI KARARLARI

Yasalaşma öncesi bu konudaki yargı kararları dikkate alınır

 

Bizde aynı konularda danıştayın iptal kararı olmasına rağmen kararın hemen ardından rekor hızda kanun teklifi verilip yasalaşdı.

SOSYAL TARAFLARIN DESTEĞİ

 

Böyle önemli konu sosyal tarafların desteğini alarak çıkar. İlgili meslek odaları- sendikalarla- işveren örgütleriyle görüşülür, katkıları alınır

 

 

Bizde sosyal tarafların desteğini alamadı. Hatta bırakın desteğini almayı, ilgili yasa maddesinden meslek odalarının isimleri bile çıkarıldı (madde 49da TTB ve TMMOB gibi bu alanda yıllarca emek vermiş iki meslek odasının adı bile çıkarıldı)

 

 

 

Bırakalım Avrupayı, böyle bir yasalaşma örneği ülkemizde bile daha önce az görülmüştür.

Bu haber 3396 kez okunmuştur.