İcap, Branş ve Havuz Nöbetleri Konusunda Açıklama

17.09.2010

İcap, Branş ve Havuz Nöbetleri Konusunda Açıklama

Meslektaşlarımız tarafından Oda’mıza iletilen bildirimlerde, hastanelerde uygulanan icap nöbeti, branş nöbeti, havuz nöbeti gibi uygulamalar konusunda sorunlar aktarılmakta, nöbetlerle ilgili düzenlemelerin yargıya taşınıp taşınmadığı bilgisi sorulmaktadır.

Meslektaşlarımızın merak ettiği sorulara cevap vermek ve bazı konulardaki kaygılarını gidermek için bir bilgilendirme yazısı hazırlanmıştır.

16.10.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında” tebliğ ile, yataklı tedavi kurumlarında acil servis hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin birçok esas belirlenmiştir.

Tebliğde, acil servis nöbetleri başlıklı 12. maddede, müstakil acil branş nöbetleri, dahili ve cerrahi havuz nöbetleri, icap nöbetleri konusunda düzenlemeler yapılmıştır. Tebliğin 12. maddesinde yer alan düzenlemelere göre; özetle;

• Aynı uzmanlık dalında 6 ve üzeri uzman tabibin görev yaptığı branşlarda, her bir uzmanlık dalı için müstakil acil branş nöbeti düzenlenecektir.

• Uzman tabip sayısının yetersiz olduğu ve her bir branş için acil branş nöbeti düzenlenemediği takdirde, klinisyen uzman tabipler arasında dahili branş acil havuz nöbeti ve cerrahi branş acil havuz nöbeti düzenlenecektir.

• Dahili ve cerrahi branş havuz nöbeti düzenlenebilmesi için dahili ve cerrahi branşların her ikisinde toplam 6 veya üzeri uzman tabip olması gerekmektedir.

• Müstakil acil branş nöbetine dahil edilen hekimler icap nöbetine dahil edilmeyecek ancak dahili ve cerrahisi branş havuz nöbetine dahil edilen hekimler icap nöbeti tutacaktır.

• Ana dal ve yan dal branşlarından uzman tabip sayısı 1 olan branşlar acil branş nöbetine dahil edilmeyecek ancak bu hekimler icap nöbetine dahil edilecek.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde düzenlenen nöbet esaslarına aykırı şekilde, tek uzman hekimin görev yaptığı hastanelere icap nöbeti uygulaması getirilmiştir. Yönetmelikte düzenlenmeyen ve yönetmelikte açıkça yetki verilmeyen yeni nöbet sistemleri düzenlenmiş, hekimlerin dinlenme hakkını kısıtlayan ve uygulamada sorunlar doğuran birçok düzenleme tebliğde yer almıştır.

İzmir Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği tarafından, hukuka aykırı düzenlemeler içeren tebliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır.

Danıştay 10. Dairesinde görülmekte olan davada, yürütmenin durdurulması konusunda henüz bir karar verilmemiştir. Sağlık Bakanlığı’nın dava ile ilgili savunmasının alınmış olup dava dosyası, karar verilmek üzere sıra beklemektedir.


İZMİR TABİP ODASI

Bu haber 11505 kez okunmuştur.