ZMSS Hakkında Açıklama

06.08.2010

 “Tam Gün Yasası” karmaşasından sonra kucağımızda bulduğumuz ZMSS (Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası) uygulaması bu yaz sıcağında hepimize telaşlı ve kaygılı günler yaşattı. Kimi zaman ne yapacağımızı bilemediğimiz oldu. Böyle günlerde her meslektaşımızın başvurabileceği, soru ve sorununu danışabileceği meslek örgütü olma çabası içinde olduk. Umarız ve dileriz bu bağlamda yardımınıza koşabilmişizdir.

ZMSS konusunda çok sayıda soruyla karşılaşmış olmakla birlikte bir kaçı konusunda özellikle açıklama yapmayı uygun gördük.

Sağlık Bakanlığı kesinlik içeren ifadelerden kaçınsa da ZMSS poliçesi edinimi son tarihini süresini içinde bulunduğumuz haftanın son günlerine uzatarak biraz olsun rahatlatmış oldu meslektaşlarımızı.

Bu arada, poliçe edinim sürecinde de çeşitli soru ve sorunlarla sigorta şirketlerinden kaynaklanması olası eksikliklere karşı  İzmir Tabip Odası olarak yol göstericilik işlevimizi yerine getirmeye çalıştık.

ZMSS’na ilişkin açıklama ve tanımlarda kendisine yer bulamayan önde gelen konu özellikle üniversitelerimizde temel bilimlerde çalışan meslektaşlarımızın durumuydu. Doktora üzerine sürdürülen akademik ilerlemelere karşın resmi veri tabanındaki durumun esas alınması olasılığına karşı meslektaşlarımıza biraz daha masraflı ama çok daha güvenceli bir poliçe edinmelerini önerdik . Bu dar zamanda söz konusu tanım eksikliklerinin giderilmesinin olanaksız olduğu varsayımı ve ZMSS eksikliği durumundaki 5000 TL’lık para yaptırımını da göz önünde bulundurarak güvenli olan yolu göstermiş olduk bu durumdaki meslektaşlarımıza. Bu belirsizliklerin giderilmesi adına bundan sonraki süreçte gereken girişimlerde bulunulacağını ve ZMSS ile ilgili hukukla bağdaşmayan durumların da tek tek belirlenerek gereğinin yapılacağını bilmenizi isteriz.

Uygulamadaki konumlarıyla veritabanındaki durumları örtüşmeyen meslektaşlarımızın bizlerle iletişim içinde olmalarını diliyoruz.

İzmir Tabip Odası yönetimi olarak bu süreçte genellikle olumlu geri bildirimler almamıza karşın olumsuz ve eleştirel iletiler de aldık.

ZMSS ediniminde İzmir Tabip Odası’nın uygun gördüğü bir sigorta şirketi ile anlaşarak üyelerine ZMSS ediniminde adres göstermeyişi eleştiri konularından biriydi.

Meslektaşlarımızın övgülerinin yanı sıra yergilerine de değer veriyor olduğumuzun bilinmesini isteriz.

ZMSS edinimi sürecinde sigorta şirketlerinden bilinçli bir şekilde uzak durduğumuzu vurgulamakta yarar görüyoruz. Tüm uyarı ve istemlerimize karşın Sağlık Bakanlığı’nın ZMSS konusunda daha fazla süre uzatmasına gitmemesi bu sürecin kısa bir zaman aralığına sığdırılması zorunluluğunu doğurmuştur.

Hepinizin bildiği gibi, sigortacılık ticari bir alandır. Bu alanda yer alan oyuncularla meslektaşlarımızın yararına anlaşma yapmak göründüğü kadar kolay değildir. İlk bakışta olumlu gibi görünen anlaşma ve bağlantıların süreç içinde önemli eksikliklerinin olduğunun anlaşılması da olasıdır.

Kısacası dar zamanda aceleyle yapılacak bağlantıların yarar/zarar dengesine etkileri konusunda emin olamadığımız ve iç rahatlığı yaşayamayacağımız için böyle bir girişimden özellikle uzak durduk. Hatta, tüm ısrarlara karşın sigorta şirketleri temsilcileriyle İzmir Tabip Odası adına görüşmede bile bulunmamaya özen gösterdik.

Hemen her noktasında pürüzler ve eksiklikler gördüğümüz ZMSS uygulaması önümüzdeki dönemde bizleri fazlaca uğraştıracak alanlardan biri olmayı sürdürecek gibi gözükmektedir.

Bu süreçte İzmir Tabip Odası ile işbirliği içinde olan, olumlu ya da olumsuz geri bildirimde bulunarak katkıda bulunan tüm üyelerimize şükranlarımızı sunuyoruz.


Saygılarımızla


İzmir Tabip Odası

Bu haber 2756 kez okunmuştur.