Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Pratik Bilgiler

23.07.2010

 Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası

Pratik Bilgiler - Soru-Cevap

5947 sayılı yasa ile bütün hekimlere getirilen zorunlu mesleki sorumluluk sigortasının esaslarına ilişkin tebliğ ve ekleri 21.07.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Tebliğ ile sigorta primlerinin nasıl tahsil edileceği, sigorta primlerinin uzmanlık alanlarına göre miktarı, zorunlu mali sorumluluk sigortasının kapsamı, sigorta poliçesi şartları, tarafların yükümlülükleri düzenlenmiştir.

Tebliğde yer alan birçok düzenleme, hekimleri hukuksal güvence altına almaktan uzaktır.  Tebliğ içeriğinin incelenmesinde, risk gruplarının belirlenmesinden sigorta primlerinin belirlenmesine; sigorta primlerinin tahsilinden sigorta kapsamına kadar birçok hukuka aykırı düzenlemenin yer aldığı görülmektedir.

Tebliğ, kamu otoritesinin iradesinden ziyade sigorta şirketlerinin iradesini yansıtan bir metin özelliği taşımaktadır.  Türk Tabipleri Birliği tarafından Hazine Müsteşarlığına iletilen görüşlerin hiç dikkate alınmadığı görülmektedir. Bilimsel, tıbbi ve hukuki birçok eksiklik ve yanlışlık içeren tebliğ hükümleri hakkında yargı yoluna başvurulacaktır.

Tebliğ Hükümleri Hakkındaki Yasal Çekincelerimizi Saklı Tutmak Kaydı ile Mevcut Düzenlemelere Göre Mesleki Sorumluluk Sigortası Yaptırmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmesini Gerektiğine İlişkin Pratik Bilgileri Soru-Cevap Şeklinde Bilgilerinize Sunuyoruz.


1-) Hangi Tarihe Kadar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Yaptırmak Zorundayım ?

5947 sayılı yasaya göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılmasına ilişkin düzenleme, yasanın yayınlandığı tarihten 6 ay sonra yürürlüğe girecektir. Bu yasa maddesinin yürürlük tarihi 30.07.2010’dur. 21.07.2010 tarihinde yayınlanan tebliğ hükümlerinin yürürlük tarihi 30.07.20010’dur. Yasal düzenleme gereği, hekimlerin 30 Temmuz 2010 tarihine kadar zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırması gerekmektedir.

Ancak yasa gereği yayınlanması gereken zorunlu sigortalara ilişkin teminat tutarları ile uygulama usul ve esaslarına ilişkin tebliğ 21.07.2010 tarihinde yayınlanmıştır. Bu kadar kısa bir süre içinde, sigorta şirketlerinin tebliği hükümlerine uygun sigorta poliçelerini hazırlaması mümkün görünmemektedir. Bununla birlikte, bu kadar eksiklik ve kısa süre içinde  Türkiye’deki bütün hekimlerin 30.07.2010 tarihine kadar sigorta yaptırmaları mümkün görünmemektedir.

Türk Tabipleri Birliği bu konuda Sağlık Bakanlığı’na ve ilgili kurumlara başvuru yaparak uygulamanın ertelenmesini istemiştir.


2-) Hangi Sigorta Şirketi İle Sözleşme Yapacağım ?

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi düzenleme yetkisine sahip herhangi bir sigorta şirketi ile sigorta poliçesi yapmak mümkündür.  Oda’mız, hekimlerin en lehine olabilecek sigorta poliçelerinin belirlenmesi konusunda bir çalışma yapmaktadır. Bu konuda sigorta şirketleri ile yazışmalar ve görüşmeler yapılmaktadır.


3-) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Hekimler Sigorta Poliçelerini Nasıl Yaptıracak ?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler, kendi istedikleri bir sigorta şirketine sigorta poliçesini yaptıracak ve sigorta priminin tamamını kendisi ödeyecektir. Sigorta poliçesini yaptıran ve primini ödeyen hekim, ödeme makbuzunu çalıştığı kuruma teslim edecek. Kurum, 30 gün içinde hekimin ödediği primin yarısını hekime iade edecektir.

Örneğin, 4. risk grubunda yer alan Devlet Hastanesinde çalışan bir hekim, sigorta şirketine poliçesini yaptıracak, bunun karşılığında 750,00-TL ödeme yapacak, ödeme makbuzunu Hastane Başhekimliğine teslim edecek, Hastane Başhekimliği 750,00-TL’nin yarısı olan 375,00-TL’yi bir ay içinde hekime ödeyecek.

3-) Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hekimler Sigorta Poliçelerini Nasıl Yaptıracak ?

Bu merkezlerde çalışan hekimlerin sigortaları, işveren tarafından yaptırılacak, sigorta poliçesi bedeli olarak ödenen primin yarısı daha sonra işveren tarafından hekimden tahsil edecek.

4-)Serbest Meslek İcra Eden ( muayenehaneler ve tıbbi laboratuvalar gibi) Hekimler ile Sözleşmeli Aile Hekimleri Sigorta Poliçelerini Nasıl Yaptıracak ?  

Bu gurupta yer alan hekimler, sigorta poliçelerini kendileri yaptıracak ve sigorta primlerinin tamamını kendisi ödeyecek.

5-) Sigorta Poliçelerinin Azami Teminat Tutarı Nedir ?

Her bir olay için azami teminat tutarı 300.000,00-TL’dir.

6-) Sigorta Teminatı  Neleri Kapsamaktadır ?

Teminat tutarı, maddi ve manevi tazminat talepleri ile yargılama giderlerini kapsamaktadır 

7-) Sigorta Primlerinin Tutarları Nedir ?

Sigorta primlerinin tutarları, risk gruplarına değişmektedir. I. risk grubu için 150,00-TL; II.Risk grubu için 300,00-TL; III.Risk grubu için 500,00-TL; IV. risk grubu için 750,00-TL’dir.

8-) Prim İndirimi veya Artırımı Olacak Mıdır ?

Evet. Sigorta poliçesi döneminde tazminat ödenmesini gerektiren bir vakanın gerçekleşip gerçekleşmemesine bağlı olarak bir sonraki sigorta döneminde sigorta primleri indirimli veya zamlı ödenecektir.   

9-) Daha Önce İsteğe Bağlı Sigorta Poliçesi Yaptırmış Olan Hekimlerin Sigorta Poliçeleri Geçerli Olacak Mı?

Daha önce isteğe bağlı yapılmış olan sigorta poliçesi, sigorta şirketi ile hekim arasında düzenlenecek zeyilname ile zorunlu sigorta hükümlerine uyarlanabilecektir.

Daha önce isteğe bağlı yapılmış sigorta poliçesindeki teminat miktarı zorunlu sigorta ile belirlenen teminatın altında ise hekimler zorunlu sigorta şartlarına uygun sigorta poliçesi yaptırmak zorundadır. Bu durumda, daha önce yapılan sigorta poliçesi birlikte yeni poliçe de birlikte geçerli olacaktır.

10-) Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Hekimler, İşyeri Değişikliği Yapması Halinde Yeniden Sigorta Poliçesi Yaptırmak Zorunda Mıdır ?

Özel sağlık kuruluşunda çalışırken yaptırılan sigorta poliçesinin teminat süresi devam ederken başka bir sağlık özel sağlık kuruluşunda çalışılmaya başlanması halinde, daha önce yapılan sigorta sözleşmesinin teminatı devam ediyorsa yeni bir sigorta poliçesi yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Örneğin, (A) Tıp Merkezinde çalışan bir hekim için işe başlarken sigorta poliçesi yapıldı. Hekim (A) Tıp Merkezinde 7 ay çalıştıktan sonra (B) Tıp Merkezine geçtiği takdirde,  daha önce yapılan sigorta poliçesinin teminatının devam etmesi halinde  (B) Tıp Merkezinde yeni bir sigorta poliçesi yapmayacaktır.  

11-) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Hekimlerin Kurumlarından Ayrılması Halinde Var Olan Sigorta Sözleşmesi Sonlandırılmamışsa Daha Sonraki Günlere Ait Primlerin Kuruma Ait Olan Kısmı  İade Edilecek Midir ?

Evet. Kamu Kurumunda çalışırken bu görevinden ayrılan hekimin sigorta sözleşmesi sona erdirilmemişse, değişiklik tarihinden sonraki günlere ait primdeki kurum katkısı 30 gün içinde hekim tarafından ilgili kuruma ödenecektir.

12-) Sigorta Poliçesi Yapılmadan Önce Gerçekleşen Bir Olay Nedeniyle Talep Edilen Tazminat Halinde, Sigorta Şirketinin Sorumluluğu Var Mıdır ?

Sözleşme yapılmadan önceki bir yıl içinde veya sözleşme yürürlükte iken meydana gelen olaya bağlı olarak sadece sözleşme süresi içinde sigortalıya karşı doğabilecek taleplerde sigorta şirketinin sorumluluğu bulunmaktadır.

13-) Riziko Gerçekleştiği Takdirde  Sigorta Şirketini Ne Kadar Sürede Bilgilendirmek Zorundayım ?

Rizikonun gerçekleştiğinden haberdar olunduktan sonra  5 gün içinde sigorta şirketin ihbarda bulunmak gerekmektedir.

14-) Zorunlu Mali Sorumluluk Yaptırmazsam Yaptırımı Var mıdır ?

5947 sayılı yasaya göre, sigorta yaptırmayan hekimler, 5.000,00-TL idari para cezası ödeme yaptırımı ile karşı karşıya kalabilecektir.

21.07.2010 tarihli Tebliğ ve ekleri için tıklayınız…..

Bu haber 5639 kez okunmuştur.