Tam Gün İptali Sonucunda ne yapmalı ?
21.07.2010
NE YAPMALI ?
Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda “Tam Gün Yasası” olarak bilinen 5947 sayılı yasanın bazı hükümlerini, Ana Muhalefet Partisi CHP tarafından yapılan itiraz sonrası iptal etmiştir. Sorunu çözmesi beklenen bu karar, Sağlık Bakanlığı’nın anlamsız ve hukuki olmayan yaklaşımı nedeniyle bir karmaşa ve belirsizlik süreci ortaya çıkarmıştır.
Sağlık Bakanı, Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası tüm hekimleri hedef alan, karalayıcı, tehdit edici, hukuku yanlış yorumlayan ve bizleri paragöz olarak tanımlayan bir tutum takınmaktadır. Sağlık Bakanı’nın kızgınlığının nedeni, Sağlıkta Dönüşüm projesinin bir parçası olan, hem hekimlere hem de vatandaşlara hiçbir getirisi olmayan Tam Gün Yasasının ağır bir darbe almasıdır.
24.07.2010 Cumartesi günü, Tabip Odaları Başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacaktır. Sağlık Bakanı’nın olumsuz tutumuna karşın tüm hekimlerin ortak tavır geliştirmesi hekim hakları mücadelesi için önemli bir adım olacaktır. Bu süreci lehimize çevirmenin yolu, birlikte hareket etmekten geçmektedir.
Tabip Odaları Başkanları Toplantısı’nın ardından, 26.07.2010 Pazartesi saat 18.00’de meslektaşlarımızın katılımıyla Oda’mızda yapacağımız toplantıda, Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin tüm seçenekleri değerlendireceğiz.
Anayasa Mahkemesi kararı üzerine TTB ve Oda’mız tarafından yapılan değerlendirmeler meslektaşlarımızla paylaşılmaktadır.
TTB ve Tabip Odaları, Anayasa Mahkemesi kararının tüm hekimleri ilgilendirdiğini ve iptal kararından bütün hekimlerin yararlanacağını hukuki gerekçeleri açıklamaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı, iddialarını destekleyen hiçbir hukuki gerekçeye yer vermemektedir.
Anayasa Mahkemesi kararının yayınlandığı 16.07.2010 tarihinde Oda’mız Hukuk Bürosu tarafından bir değerlendirme yazısı hazırlanmıştır. /default.asp?mid=1755
TTB tarafından 19.07.2010 tarihinde yapılan basın açıklaması ile Anayasa Mahkemesi kararının sonuçları değerlendirilmiş ve Sağlık Bakanı’nın yanlış yorumlarından vazgeçmesi gerektiği vurgulanmıştır. http://www.ttb.org.tr/index.php/haberler/basinaciklamalari/2091-haber
TTB (Türk Tabipleri Birliği), Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ’a bir mektup göndererek Anayasa Mahkemesi kararı üzerine yaptığı yanlış yorumları geri almasını istedi ve kamuda çalışan bütün hekimlerin serbest çalışma hakkı olduğunu bildirdi. http://www.ttb.org.tr/index.php/hukuk/2093-haber
Yasanın yürürlüğe gireceği 31 Temmuz 2010 tarihine kadar karar verme durumunda olan meslektaşlarımızın yararlanması için bir başvuru dilekçesi örneği de hazırlanmıştır.http://www.ttb.org.tr/index.php/hukuk/2092-haber
Anayasa Mahkemesi kararının ardından ortaya çıkan belirsizliklerden kaynaklanan soruların yanıtlanması için soru cevap başlığı altında bir değerlendirme yazısı hazırlanmıştır. http://www.ttb.org.tr/index.php/hukuk/2094-haber
Değerli meslektaşlarımız;
İptal edilen hükümler arasında tartışmaya ve yorum karmaşasına neden olan konu, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan hekimlerin, üniversite hastanelerinde çalışan hekimler gibi, mesai sonrası özel alandaki etkinliklerini sürdürme haklarını koruyup korumadıklarıdır.
Bu konuda TTB, Tabip Odaları ve hukukçuların yorumları, bu düzenlemenin tüm hekimleri kapsadığı, bu nedenle Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan hekimlerin de özel alanda etkinlik gösterme haklarını korudukları doğrultusundadır.
Buna karşılık Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yasaya göre, Bakanlığa bağlı kurumlarda çalışmakta olan hekimlerin özel alanda etkinlik göstermelerinin dayanağının olmadığını, böyle bir haklarının olmadığını ve 30 Temmuz’dan sonra özel alanda etkinliklerin sürdürülmesi durumunda, bu durumdaki hekimlerin hukuka aykırı davranmış olacakları savını ileri sürmektedirler.
19.07.2010 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde görüşlerine yer verilen Anayasa Mahkemesi Eski Genel Sekreteri Bülent SERİM, “Bakan Akdağ’ın, devlet hastanelerindeki doktorlar için istisnaların kalktığı yönündeki görüşe katılmadığın
Bu haber 2934 kez okunmuştur.